getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,
Ingatlan

Nagyot zuhant az ingatlanbefektetési kedv, de vannak kedvelt területek

Portfolio
Továbbra is tart az ipari és logisztikai szektor erős lendülete, miközben a nagyméretű irodai tranzakciók aránya csökkent az európai befektetésekben. A teljes aktivitás több országban is a felére csökkent 2020 első negyedévéhez képest - derül ki a Colliers EMEA-régió tőkepiacairól szóló jelentéséből. Az európai mellett a CBRE a hazai befektetési környezetet mutatta be, melyből kiderül, hogy az első negyedévben kizárólag hazai vevők zártak tranzakciót.

Folytatódik a lendület 2021 első negyedévében az EMEA-régió ipari és logisztikai, valamint a lakossági szektoraiban, de számos ország a befektetési nagyságrend feleződését tapasztalja 2020 első negyedévéhet képest.

Richard Divall, a Colliers EMEA-régiós, tőkepiacokért felelős vezetője kifejtette: “Az ipari és logiszitkai szektor továbbra is gyarapszik, szinte minden piacon csökkenő hozamokkal és portfóliók után fizetendő prémiumokkal találkozhatunk. A befektetők készek több kockázatot vállalni a szektorban, habár néhányan kezdeti aggodalmukat fejezik ki az árazással kapcsolatban, valamint annak kapcsán, hogy a fejlesztők megfelelő szintig tudják-e emelni a bérleti díjakat a csökkenő tőkésítési rátájú környezetben”.

A hazai irodapiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a június 8-i FM & Hybrid Office 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Az európai ingatlanszektor közvetlen befektetéseinek az értéke elérte az 51 milliárd eurót, mely 35%-os csökkenés 2020 Q1-hez képest.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy 2020 első negyedévében volt ez a szám a második legmagasabb az elmúlt 10 évben, a szám mögött pedig számos ország piac teljesítményének széles tartománya húzódik.

“A pandémia európai harmadik hullámának következtében számos tendert elhalasztottak, ugyanakkor a piacon kívüli és a kisebb méretű tenderekkel kapcsolatos aktivitás érezhető volt. A nagyméretű irodai tranzakciók első negyedévbeni hiánya ellenére az alacsony kockázatú, központi helyszíneken található eszközök megítélése pozitív maradt. 2021 második negyedévében a nagyságrendek növekedésére számítunk.” - tette hozzá a szakember.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Vámház körút Irodaház

Vámház körút Irodaház

1093 Budapest, Vámház körút 13.
Kiadó terület: 835 m2
Bérleti díj: 14.5 – 14.5 EUR
Átadás:
1870

Ajánlatot kérek

A lakossági szektor, mint feltörekvő eszközosztály a továbbiakban is magas keresletet élvez az északi országokban, Olaszországban, valamint Közép- és Kelet-Európában, de az Egyesült Királyság diákszállás-piacára is visszatér a pozitív várakozás, emellett az egyéb alternatív szektorok eszközei iránt is jelentős érdeklődés várható. A vendéglátóipari szektor iránt is nőtt az érdekldés, több piac a pandémia kezdete óta első ízben jelentett ilyen típusú tranzakciókat. Számos főbb, valamint határidős szállodai ügylet került piacra, az új árazást pedig nagy érdeklődés övezi.

Magyarország

Erősödő üzleti bizalom, a hazai befektetők dominanciája az ingatlanpiacon és az ipari ingatlanok iránti töretlen bérlői kereslet – ezek jellemezték 2021 első negyedévét. Az EMEA régió mellett a CBRE a hazai befektetési környezetet mutatta be, melyből kiderül, hogy az első negyedévben kizárólag hazai vevők zártak tranzakciót, a külföldi befektetők májustól érkeznek. A gazdaság teljesítményének növekedése nagymértékben függ az átoltottságtól, az irodapiacon pedig határozott növekedés indulhat el a második negyedévben. A CBRE üzemeltetési tapasztalata szerint a bevásárlóközpontok sikeresen és fegyelmezetten nyitottak újra a márciusi bezárásokat követően, a látogatószám pedig a márciusi lezárás előtti szint fölött van.

Hazai befektetői láz a magyar ingatlanpiacon

Az első negyedévben a befektetési érték összesen 179 millió euró volt, amely az előző év vonatkozó negyedévéhez viszonyítva – melyet még csak elenyésző részben érintett a koronavírus-járvány – 27 százalékos növekedést jelent. Az előző év második felében tapasztalható tendencia a hazai befektetésekkel kapcsolatban tovább erősödött, az első negyedévben kizárólag magyar befektetők zártak vételi tranzakciókat. Míg az év elején a tranzakciók leginkább a tavalyi évről áthúzódó irodapiaci adásvételek voltak,

az érdeklődés egyértelműen az ipari ingatlanok irányában erősödött a legjobban: ebben a szektorban az év közepén már láthatunk érdemi forgalomnövekedést.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Canada Square
KIADVA m214.5–15
Infopark A
1800 m25000–7000 Ft
Office Campus
246 m211–11.5
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

Továbbra is az ipari ágazat a legerősebb

Az első negyedéves adatok alapján az ipari ágazat jobban teljesített a kiskereskedelmi szektornál és az irodapiacnál a bérbeadások tekintetében is, mivel míg utóbbiakat meghatározóan érintették a harmadik hullám miatti lezárások, az ipari ingatlanok iránti kereslet töretlen maradt. Míg a bérbeadási szint (szezonálisan tisztítva) 105 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért értéket,

az irodai bérbeadás 52 százalékkal marad el a tavaly ilyenkor mért szinttől.

A gazdasági teljesítmény növekedése abban az esetben tud magasabb fokozatba kapcsolni, ha az átoltottság révén sikerül egyre több területen a normális üzleti működést helyreállítani - ebben a második negyedév érdemi változást hozhat.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
Kiadó terület: 7671 m2
Bérleti díj: 5.25 – 5.5 EUR
Átadás:
2022 Q2

Ajánlatot kérek

Bíztató előrejelzések a globális tapasztalatok alapján

A járvány lefutását illetően a távol-keleti országok egy-két negyedévvel Európa előtt járnak, az országok piacainak tapasztalatai pedig pozitív képet festenek. Mivel a japán piac kivételével a távol-keleti országok irodakeresleti hangulatindexe már pozitív év/év összehasonlításban, ez alapján a második félévben lassú, de határozott növekedés indulhat a hazai irodapiacon is. Ennek megfelelően a járvány miatt jelentősen torzult árak is elkezdtek normalizálódni: az irodaipiaci hozam a befektetési igények mértékét tükrözi, míg az ipar hozama a járvány előtti érték alá csökkent. Szintén bizakodásra ad okot, hogy a jelenleg folyamatban lévő ingatlanpiaci tranzakciók összértéke hozzávetőleg 900 millió eurót tesz ki, amely alapján a második negyedévben az egész szegmenst érintő gazdasági fellendülésre lehet következtetni. 

Jól vizsgáztak a bevásárlóközpontok

A kiskereskedelemben az megszokott üzletmenet részben már helyreállt, ugyanakkor a vendéglátóipar és a turisztikai szolgáltatások esetében még várni kell a normalizálódásra. A márciusi lezárásokat követően a húsvét utáni héten nyitottak újra a bevásárlóközpontok, és a tapasztalatok szerint a plázák üzemeltetői hatékonysági és járványügyi szempontból egyaránt sikeresen teljesítettek. A nyitás napja zökkenőmentesen zajlott, a látogatószámok 10 és 60 százalék közötti értékkel nőttek a különböző plázák esetében, így az átlagos látogatószám meghaladja a márciusi bezárás előtti adatokat, ami bizakodásra ad okot a második negyedév kiskereskedelmi teljesítményét illetően. Ugyanakkor zsúfoltság sehol nincs, a látogatók fegyelmezettek és együttműködőek a kötelező járványügyi szabályok betartásában. A következő nagy lépés a vendéglátóhelyek teraszainak nyitása, amely szerencsére – a beadott oltások mennyiségétől függően - már a héten bekövetkezhet.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
HelloParks Maglód

HelloParks Maglód

2234 Maglód,
Kiadó terület: 46000 m2
Bérleti díj: 4.75 – 4.75 EUR
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
lakás belső modern airbnb