Portfolio signature

Heti hány napot fogunk otthonról dolgozni a járvány után?

Portfolio
Az elmúlt egy év során többfajta vélemény is napvilágot látott arról, hogy a jövőben - a járvány utáni időszakban - milyen formában fogunk visszatérni az irodákba. Egyesek szerint a home office mostantól szinte teljesen velünk marad, míg mások már alig várják, hogy újra teljes létszámmal működjenek az irodák. Az igazság valahol a kettő között lehet, de azon belül is szakterületenként változik, hogy mennyire valósítható meg az otthoni munkavégzés. Hogy mely területeken jöhetnek a legnagyobb változások és mit okozhat ez az irodapiacra nézve, ennek jártunk utána.

Már több mint egy év telt el azóta, hogy a cégek nagy részében tömeges otthoni munkavégzést vezettek be. Ha ez nem is feltétlenül jelentette azt, hogy mindenki kizárólag otthonról dolhozik, az irodák többségére igaz, hogy a korábbi évekhez képest azóta is alacsonyabb létszámmal működnek. Ahogy az a Property Forum legutóbbi konferenciáján elhangzott, a járvány kirobbanása utáni időszakot az irodapiacot három szakaszra lehet osztani.

  • Az első a válságmenedzsment. Ebben a szakaszban a cégvezetők a személyes jelenlétet igénylő tevékenységeket végzőkön kívül mindenki számára elrendelték a kötelező otthoni munkavégzést, az elsődleges szempot a munkavállalók egészségének és biztonságának megóvása és az, hogy a megváltozott körülmények között is zavartalanul működjön az üzletmenet. Nem csoda, hogy ezt a szakaszt az irodák alulhasználata jellemezte.
  • A második szakasz a visszatérés az irdába. Ahogy eddig látjuk, ez egyik országban sem úgy történt meg, hogy egyik napról a másikra mindenki visszatért és attól kezdve az irodából folytatta a munkát. Sokkal inkább egy átmenet jellemezte ezt, ami még ma is tart. Ennek során bizonyos munkakörökben, bizonyos napokon, korlátozott létszámban vannak jelen az irodában a munkavállalók.
  • A harmadik szakaszt pedig a járvány utáni "új normális" fogja jelenteni, melynek során kialakulnak az újfajta irodahasználati szokások, legyen az a térhasználat, vagy az irodában töltött idő. Hogy ez mennyiben tér majd el a járvány előtti helyzettől, arról megoszlanak a vélemények, az azonban szinte biztos, hogy nem ugyanúgy fogjuk folytatni, ahogy 2020 tavaszán abbahagytuk.
Az irodapiac jövőjének kérdése központi témája lesz a június 8-i FM & Hybrid Office 2021 konferenciának. Részletekért kattints!

Melyek lehetnek a leginkább érintett területek?

Az elmúlt bő egy évben bebizonyosodott, hogy vannak bizonyos munkakörök, ahol gond nélkül működik a home office, míg más területeken ez nehezen kivitelezhető. Noha a legtöbb helyen kismértékben már a járvány előtt is jelen volt az alkalmi home office lehetősége, a járvány utáni időszakban ennek mértéke szinte minden munkakörben valamekkora mértékben növekedni fog.

Az alábbi kutatás azt vizsgálta meg, hogy szakterületenként hetente hány nap home office volt működőképes a Covid előtt és várhatóan hány napot fognak a munkavállalók otthonról doglozni a Covid után.

A cikkből kiderül:

  • Hetente hány nappal fog hosszabbodni a távmunka az egyes szakterületeken?
  • Mi lesz az iroda új funkciója?
  • Miben nyilvánulhat meg a munkahely-központú helyett a munkavállaló-központú gondolkodás?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések