A kormány 17 milliárdos EU-pénzt ad zöldáram termelésére
Ingatlan

Így készül a kormány a 2050-es klímacélokra

Portfolio
A kormány részéről is folytatódik a klímasemlegességi cél felé történő elmozdulás, kidolgozás alatt áll a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, ami a 2050-es klímacélok elérhetőségének kereteit határozza meg, valamint több támogatás és banki termék részletszabályainak kidolgozása, illetve uniós források lehívásának előkészítése is zajlik – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a KLíMA – Zöldpolitikai Percek podcast adásában.

A beszélgetés során többek között arról is szó volt, hogy hogyan tervezi a kormány a klímasemlegességi célokat elérni. „Ennek egyik eszköze a jelenleg kidolgozás alatt álló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, ami pontosan azokat a kereteket próbálja meghatározni, miként is tudunk a 2050-es célhoz eljutni.” –mondta el Steiner Attila államtitkár.

Kitért arra, hogy mivel hazánkban nagy léptékű változásokra kell készülni az energetikában, mindez jelenti a földgáz szerepének átgondolását, a napenergia támogatását és a rendszerbe történő beillesztését, valamint az energiatárolás kérdésének megoldását a hidrogéngazdaság felfejlesztése terén. Az utóbbi területre vonatkozó önálló stratégia is előkészítés alatt áll, ahol a „munka dandárját már elvégeztük”, így az nemsokára a kormány elé kerülhet.

A beszélgetés keretében Steiner Attila ismertette azt is, hogyan tervezik a körforgásos gazdaság megvalósítását Magyarországon. Ennek egyik kiemelt eleme a hulladékgazdálkodás rendszerének reformja, amely 2023-tól kerül bevezetésre. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében az illegális szemétlerakók felszámolásához állampolgári közreműködést is várnak, ehhez jelenleg a HulladékRadar applikáció továbbfejlesztésén dolgozik az ITM.

A hazai épületállomány energetikai szempontból komoly fejlesztésre szorul, a podcast során szó esett az energiahatékonysági fejlesztési tervekről. Steiner Attila elmondta, hogy az energiahatékonyság nem csak kibocsátásokat, hanem rezsiköltségeket is csökkent, ugyanakkor a komoly finanszírozási igénye miatt vezették be az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert, ami kötelezi az energiaszolgáltatókat, hogy teljesíteni tudják az energiahatékonysági elvárásokat.

Június 10-én az Építőipar konferencián a fenntartható építőipari megoldások is kiemelt hangsúlyt kapnak. A részletekért kattints!

Az államtitkár tájékoztatása szerint:

Több támogatás és banki termék részletszabályainak kidolgozása, illetve uniós források lehívásának előkészítése is zajlik.

Bár Magyarország üvegházhatású gáz-kibocsátásai csökkennek, sajnos a közlekedési szektorban továbbra is folyamatosan növekvő kibocsátásokkal találkozhatunk. Ennek rendszerszintű kezelésére a kormány szeretné az új alternatív technológiákat megismertetni a lakossággal, aminek egyik eleme a jelenleg is futó Zöld Busz Program. Emellett a Jedlik Ányos Terv keretében további elektromobilitási megoldásokon dolgoznak, az államtitkár azonban kiemelte, hogy ő a technológiai semlegesség mellé teszi le a voksát, hiszen még nem látszik,melyik megoldás lehet hosszútávon a “nyerő”.

Végül a kvótakereskedelemből származó bevételekről is szó volt, a különféle uniós források mellé a kormány igyekszik hazai forrásokat is mozgósítani a klímavédelemre. További zöld kötvény kibocsátás előkészítése zajlik éppen a társminisztériumokkal és a Magyar Nemzeti Bankkal közösen, illetve egy roadshow keretében szándékoznak majd további befektetők előtt is népszerűsíteni a terméket. Az államtitkár hozzátette, hogy szerencsére már a piac és a bankok is egyre nyitottabbak a zöld finanszírozási megoldások iránt.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Béke Residence

Béke Residence

1139 Budapest, Béke tér 10-11.
201 db lakás
38.5 – 113 m2 alapterület
35.9 – 87.5 M Ft
Átadás:
2022. dec

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Shutterstock

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Budapest lánchíd