király utca barati
Ingatlan

Éledeznek a befektetők - Hamar visszatér majd a városok pezsgése?

Portfolio
Nehéz lenne elhinni, hogy teljesen kikopik a városnézős, vagy legénybúcsúra ideérkező turisták "intézménye", így inkább a nagy kérdés, hogy milyen hamar indul be a pezsgés újra Budapest utcáin, illetve a nagyvárosokban, ezzel előcsalogatva a lakásbefektetőket. A turizmus alakulása egyértelműen kritikus pont, a legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy vidéken még nem, de Budapesten már lényegesen nőtt a befektetési célú vásárlás aránya a múlt hónapban, összehasonlítva azt a 2020 áprilisi értékekkel. Persze, alacsony szintről nem nehéz nagyot nőni, mégis úgy tűnik, hogy éledeznek a fővárosi befektetők.

A turistákon áll vagy bukik a belváros sorsa

Sok a bizonytalanság akörül, hogy a belváros és a bulinegyed ingatlanpiaca hogyan fog változni a közeljövőben, amennyiben a határokon átívelő turizmus nem pattan vissza gyorsan, úgy Budapest és ezzel együtt az Airbnb iránti kereslet is alacsony lehet még a következő időszakban, ugyanakkor ezt ellensúlyozhatja a belföldi turizmus térnyerése. Nagy kérdés, hogy a bulinegyed korábbi képe és szórakoztató központ funkciója megmarad-e és hogyan alakul hosszú távon illetve, hogy hány szórakozóhely zárt be véglegesen, és hány fog újra kinyitni.

A befektetési céllal vásárlók tavaly a kivárásra játszottak, sokan az eladás helyett inkább kiadták lakásaikat hosszú távra, látva a járványhelyzet és így az utazási korlátozások elhúzódó hatását. Most azonban újabb döntéshelyzet előtt állnak ezek a tulajdonosok, illetve az új befektetők is: Megéri továbbra is hosszú távra kiadni és így a biztos bevételt realizálni, vagy egy pár hónapos kihagyás után ismét visszatér a turizmus? Megéri még most beszállni és befektetési céllal lakást venni, mert egyszer úgyis visszatér a főváros vagy más nagyvárosok pezsgése?

Ha továbbra is fennmarad a turisztikai kereslet hiánya, az nyilván ugyanabba az irányba terelheti a lakás, illetve bérleti piacot, mint egy éve, ami bérleti díj csökkenéshez és sok jó minőségű eladó és kiadó lakáshoz vezethet. Ugyanakkor az utazási vágy, a kimaradt egy év miatt nagy dömpinget is hozhat a külföldi és belföldi utazók körében, ami a befektetőket a lakások megtartására, vagy vételére ösztönözheti.

Kevesebb mint egy hónap és az építpipar legaktuálisabb kérdései lesznek a főszerepben. Ne maradj le, nézd meg a június 10-ei Építőipar konferencia programját!

Az otthonválasztás ciklikussága

Egyszer a belváros, egyszer a város széle iránti megugró érdeklődés, vagyis az ingatlanpiacra jellemző ciklikusság, az otthonválasztási preferenciákban is megfigyelhető. A kilencvenes években indult el az előző kiköltözési hullám, az agglomeráció térnyerése, majd a kétezres évek első évtizedében olyan nívós beruházások és fejlesztések indultak el a VI., VII., VIII., IX. és XIII. kerületekben, amelyek eredményeként addig elérhetetlen színvonalú új építésű ingatlanok jelentek meg Budapest belső kerületeiben, ami a jelentős közterület megújulásokkal együtt azt eredményezte, hogy a korábbinál vonzóbb lett a belvárosban lakni. Ez az időszak egészen 2017-18-ig tartott, amikor – elsősorban a nagyon megdrágult belvárosi lakhatás hatására – elkezdődött a külvárosok és az agglomeráció reneszánsza, amire a koronavírus-járvány csak rátett egy lapáttal.

Ezen mintázat alapján elképzelhető, hogy legkésőbb 10-15 év múlva ismét a belváros válhat a lakásvásárlók fő célpontjává, ismét előnyben részesítve a nyüzsgő élettér közelségét.

„Attól, hogy most kevésbé aktív a belvárosi ingatlanpiac, nem jelenti azt, hogy ezt a területet hosszú távon is temetni kellene. Pontos számadatok még nem állnak rendelkezésre, de az már elmondható, hogy jelenleg a külvárosok jobban drágulnak és zárul az árolló kül- és belváros között. Az, hogy ez a folyamat meddig tart, még kiszámíthatatlan, de elképzelhető, hogy hosszabb távon pusztán az által, hogy a kül- és belvárosi lakások árszínvonala egyre közelebb kerül egymáshoz, ismét megnövekszik a belvárosi ingatlanok iránti kereslet” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
River Passage

River Passage

1093 Budapest, Lónyay utca 38.
124 db lakás
35 – 121 m2 alapterület
44.3 – 156 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

A befektetők ébredeznek - Mennyien és milyen összegben költenek?

A belváros és akár a bulinegyed, vagy más nagyobb vidéki városok központi részeinek a hosszú távú értékállósága talán kevésbé kérdéses, ezért is lehet, hogy az egy évig tartó pihenő után a befektetők már kezdenek ébredezni. Természetesen befektetési céllal - akár rövid vagy hosszú távú kiadásra - bárhol lehet lakást venni a városban, de a kiadhatóság és az elérhető havi magasabb bevételek miatt, a belváros igencsak közkedvelt a nem saját célú lakásvásárlások tekintetében. A Duna House Barométer legfrissebb adatai alapján Budapesten a lakásvásárlók között, idén először, 40% felett zártak a befektetők, amellyel megelőzték az első lakásvásárlókat és a nagyobb otthont keresőket is. Az eladási oldalon a legfőbb ok továbbra is a nagyobb lakásba költözés volt, az értékesítések 45% emiatt történt.

Tavalyhoz képest nőtt a befektetési céllal történő vásárlás, így ez lett a fő vásárlási ok. A tavaly áprilisi 35%-ról 2021 áprilisában 41%-ra nőtt a befektetési célú vásárlások aránya Budapesten.

Szintén a Barométer adatai szerint a Budapesten befektetési céllal vásárlók átlagosan 51,5 milliós értéken jutottak lakáshoz most áprilisban, és 56 négyzetméter volt ezeknek a lakásoknak az átlagos alapterülete.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
84 db lakás
43 – 122 m2 alapterület
47 – 190 M Ft
Átadás:
2022 Év vége

Ajánlatot kérek

A vidéki befektetők még kivárnak, de aki vesz, az a nagyobb lakást keresi

A vidéki befektetőkön még aligha látszódik a visszatérési szándék, így az összes lakásvásárló között 22%-os részaránnyal rendelkeznek, kissé megelőzve az első otthonukat megtalálókat (20%), de jócskán lemaradva a nagyobb ingatlant vásárlók (39%) mögött.

A támogatások és a nagyobb otthoni élettér iránti megnövekedett igényt tükrözheti, hogy ilyen mértékben megemelkedett a nagyobb lakásba költözők aránya, egy éves összehasonlításban. Társadalmi szempontból pedig a válások miatti lakásvásárlások megoszlása is érdekes, úgy tűnik, hogy a fővárosban kevésbé jellemző, - tavaly és most áprilisban is 0% volt - hogy ez az ok álljon a vásárlás hátterében, míg vidéken ennek 3-4% az aránya.

A vidéki befektetők körében vásárolt ingatlanok átlagára 17,7 millió forint volt a múlt hónapban, az átlagos alapterület viszont jóval nagyobb mint a fővárosi átlag, mintegy 69 négyzetméter. A vidéki eladókra áttérve, a fővároshoz hasonlóan domináns volt a nagyobb lakásba költözés miatti értékesítés (31%), ezt követte az öröklés miatti eladás (27%).

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City 3

Waterfront City 3

1033 Budapest, Folyamőr
218 db lakás
27.56 – 148.55 m2 alapterület
28.5 – 152 M Ft
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar fizetés
GettyImages-1230121270
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó lazítás járványügyi intézkedés
sors lászló varga mihály nav
építkezés hommok
nemet_nemet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
építkezés hommok