király utca barati
Ingatlan

Éledeznek a befektetők - Hamar visszatér majd a városok pezsgése?

Portfolio
Nehéz lenne elhinni, hogy teljesen kikopik a városnézős, vagy legénybúcsúra ideérkező turisták "intézménye", így inkább a nagy kérdés, hogy milyen hamar indul be a pezsgés újra Budapest utcáin, illetve a nagyvárosokban, ezzel előcsalogatva a lakásbefektetőket. A turizmus alakulása egyértelműen kritikus pont, a legfrissebb adatok pedig azt mutatják, hogy vidéken még nem, de Budapesten már lényegesen nőtt a befektetési célú vásárlás aránya a múlt hónapban, összehasonlítva azt a 2020 áprilisi értékekkel. Persze, alacsony szintről nem nehéz nagyot nőni, mégis úgy tűnik, hogy éledeznek a fővárosi befektetők.

A turistákon áll vagy bukik a belváros sorsa

Sok a bizonytalanság akörül, hogy a belváros és a bulinegyed ingatlanpiaca hogyan fog változni a közeljövőben, amennyiben a határokon átívelő turizmus nem pattan vissza gyorsan, úgy Budapest és ezzel együtt az Airbnb iránti kereslet is alacsony lehet még a következő időszakban, ugyanakkor ezt ellensúlyozhatja a belföldi turizmus térnyerése. Nagy kérdés, hogy a bulinegyed korábbi képe és szórakoztató központ funkciója megmarad-e és hogyan alakul hosszú távon illetve, hogy hány szórakozóhely zárt be véglegesen, és hány fog újra kinyitni.

A befektetési céllal vásárlók tavaly a kivárásra játszottak, sokan az eladás helyett inkább kiadták lakásaikat hosszú távra, látva a járványhelyzet és így az utazási korlátozások elhúzódó hatását. Most azonban újabb döntéshelyzet előtt állnak ezek a tulajdonosok, illetve az új befektetők is: Megéri továbbra is hosszú távra kiadni és így a biztos bevételt realizálni, vagy egy pár hónapos kihagyás után ismét visszatér a turizmus? Megéri még most beszállni és befektetési céllal lakást venni, mert egyszer úgyis visszatér a főváros vagy más nagyvárosok pezsgése?

Ha továbbra is fennmarad a turisztikai kereslet hiánya, az nyilván ugyanabba az irányba terelheti a lakás, illetve bérleti piacot, mint egy éve, ami bérleti díj csökkenéshez és sok jó minőségű eladó és kiadó lakáshoz vezethet. Ugyanakkor az utazási vágy, a kimaradt egy év miatt nagy dömpinget is hozhat a külföldi és belföldi utazók körében, ami a befektetőket a lakások megtartására, vagy vételére ösztönözheti.

Kevesebb mint egy hónap és az építpipar legaktuálisabb kérdései lesznek a főszerepben. Ne maradj le, nézd meg a június 10-ei Építőipar konferencia programját!

Az otthonválasztás ciklikussága

Egyszer a belváros, egyszer a város széle iránti megugró érdeklődés, vagyis az ingatlanpiacra jellemző ciklikusság, az otthonválasztási preferenciákban is megfigyelhető. A kilencvenes években indult el az előző kiköltözési hullám, az agglomeráció térnyerése, majd a kétezres évek első évtizedében olyan nívós beruházások és fejlesztések indultak el a VI., VII., VIII., IX. és XIII. kerületekben, amelyek eredményeként addig elérhetetlen színvonalú új építésű ingatlanok jelentek meg Budapest belső kerületeiben, ami a jelentős közterület megújulásokkal együtt azt eredményezte, hogy a korábbinál vonzóbb lett a belvárosban lakni. Ez az időszak egészen 2017-18-ig tartott, amikor – elsősorban a nagyon megdrágult belvárosi lakhatás hatására – elkezdődött a külvárosok és az agglomeráció reneszánsza, amire a koronavírus-járvány csak rátett egy lapáttal.

Ezen mintázat alapján elképzelhető, hogy legkésőbb 10-15 év múlva ismét a belváros válhat a lakásvásárlók fő célpontjává, ismét előnyben részesítve a nyüzsgő élettér közelségét.

„Attól, hogy most kevésbé aktív a belvárosi ingatlanpiac, nem jelenti azt, hogy ezt a területet hosszú távon is temetni kellene. Pontos számadatok még nem állnak rendelkezésre, de az már elmondható, hogy jelenleg a külvárosok jobban drágulnak és zárul az árolló kül- és belváros között. Az, hogy ez a folyamat meddig tart, még kiszámíthatatlan, de elképzelhető, hogy hosszabb távon pusztán az által, hogy a kül- és belvárosi lakások árszínvonala egyre közelebb kerül egymáshoz, ismét megnövekszik a belvárosi ingatlanok iránti kereslet” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
River Passage

River Passage

1093 Budapest, Lónyay utca 38.
124 db lakás
35 – 121 m2 alapterület
44.3 – 156 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

A befektetők ébredeznek - Mennyien és milyen összegben költenek?

A belváros és akár a bulinegyed, vagy más nagyobb vidéki városok központi részeinek a hosszú távú értékállósága talán kevésbé kérdéses, ezért is lehet, hogy az egy évig tartó pihenő után a befektetők már kezdenek ébredezni. Természetesen befektetési céllal - akár rövid vagy hosszú távú kiadásra - bárhol lehet lakást venni a városban, de a kiadhatóság és az elérhető havi magasabb bevételek miatt, a belváros igencsak közkedvelt a nem saját célú lakásvásárlások tekintetében. A Duna House Barométer legfrissebb adatai alapján Budapesten a lakásvásárlók között, idén először, 40% felett zártak a befektetők, amellyel megelőzték az első lakásvásárlókat és a nagyobb otthont keresőket is. Az eladási oldalon a legfőbb ok továbbra is a nagyobb lakásba költözés volt, az értékesítések 45% emiatt történt.

Tavalyhoz képest nőtt a befektetési céllal történő vásárlás, így ez lett a fő vásárlási ok. A tavaly áprilisi 35%-ról 2021 áprilisában 41%-ra nőtt a befektetési célú vásárlások aránya Budapesten.

Szintén a Barométer adatai szerint a Budapesten befektetési céllal vásárlók átlagosan 51,5 milliós értéken jutottak lakáshoz most áprilisban, és 56 négyzetméter volt ezeknek a lakásoknak az átlagos alapterülete.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
84 db lakás
43 – 122 m2 alapterület
47 – 190 M Ft
Átadás:
2022 Év vége

Ajánlatot kérek

A vidéki befektetők még kivárnak, de aki vesz, az a nagyobb lakást keresi

A vidéki befektetőkön még aligha látszódik a visszatérési szándék, így az összes lakásvásárló között 22%-os részaránnyal rendelkeznek, kissé megelőzve az első otthonukat megtalálókat (20%), de jócskán lemaradva a nagyobb ingatlant vásárlók (39%) mögött.

A támogatások és a nagyobb otthoni élettér iránti megnövekedett igényt tükrözheti, hogy ilyen mértékben megemelkedett a nagyobb lakásba költözők aránya, egy éves összehasonlításban. Társadalmi szempontból pedig a válások miatti lakásvásárlások megoszlása is érdekes, úgy tűnik, hogy a fővárosban kevésbé jellemző, - tavaly és most áprilisban is 0% volt - hogy ez az ok álljon a vásárlás hátterében, míg vidéken ennek 3-4% az aránya.

A vidéki befektetők körében vásárolt ingatlanok átlagára 17,7 millió forint volt a múlt hónapban, az átlagos alapterület viszont jóval nagyobb mint a fővárosi átlag, mintegy 69 négyzetméter. A vidéki eladókra áttérve, a fővároshoz hasonlóan domináns volt a nagyobb lakásba költözés miatti értékesítés (31%), ezt követte az öröklés miatti eladás (27%).

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City 3

Waterfront City 3

1033 Budapest, Folyamőr
218 db lakás
27.56 – 148.55 m2 alapterület
28.5 – 152 M Ft
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-169669662