budapesti lakások
Ingatlan

Itt vannak a leggyorsabban tulajdonost cserélő lakások

Portfolio
Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy átlagos lakás milyen gyakran cserél gazdát, és vajon az ország mely térségeiben adják el gyakrabban a lakásaikat a tulajdonosok, akkor a választ a lakásállomány forgási sebességében érdemes keresni. Ez a mutató nem csak a tranzakciószámok alapján értékeli az ország egyes településeit, vagy a főváros kerületeit, hanem a területi meglévő lakásállományt is figyelembe veszi. Így a különböző méretű településekről is el lehet dönteni, hogy mennyire népszerűek a vásárlók körében. Előljáróban annyit, hogy néhány fővárosi kerület mellett a Tatabányai járás az, ahol a legaktívabbak voltak a vásárlók - az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján.

Mi is az a forgási sebesség?

A forgási sebesség kifejezésnek többféle jelentése van, az ingatlanpiacon azt mutatja meg, hogy egy adott terület lakásállományának mekkora része cserél gazdát, egy meghatározott időintervallumon belül, jelen esetben a 2020-as év egészében. 

A tavalyi tranzakciószám-visszaesés miatt a forgási sebesség a 2019-es állapothoz képest 40%-kal több, 111 járásban nem éri el az 1%-ot, az OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján.

Az OTP Jelzálogbank felhívja a figyelmet, hogy mivel a 2020-as NAV adatok még nem teljes körűek, illetve eleve jogszabályi előírásnak megfelelően szűrtek, a forgási sebesség mutató abszolút értékek bemutatása helyett inkább a területi eltérések elemzésére alkalmas. Emellett Pest megyében technikai okokkal, konkrétan az adatok lassabb feldolgozásával magyarázható az alacsony forgalmi intenzitás.

Az 1%-os forgási sebesség azt jelenti, hogy az adott térség teljes lakóingatlan-állománya 100 év alatt cserélne gazdát. A legmagasabb, 1,6%-ot meghaladó kategóriába 11 budapesti kerület mellett a Tatabányai, Siófoki, Dunaújvárosi, Veszprémi, Nyíregyházi, Kazincbarcikai, Debreceni és Salgótarjáni járás tartozik.

A lakáspiac és az építőipart együtt érintő hatásokról is szó lesz egy hét múlva az Építőipar 2021 konferencián.

A vidéki járásoknál a legkeresettebbeknél 1,9% körüli a forgási sebesség. Évek óta tartó tendencia, hogy több, az olcsóbbak közé sorolható kisebb-nagyobb város központú járás kap helyet ezen a listán. Pest megyében ez a mutatószám a legalacsonyabbak közé tartozik, ami az adásvételek lassabb feldolgozására vezethető vissza. A jogállásonkénti eltérések továbbra is mérvadóak: a forgási sebesség lista végén ugyanis kisváros székhelyű járások állnak. Pest megyén kívül 0,3–0,5% között a Pécsváradi, Tokaji, Hegyháti, Kiskunmajsai, Vasvári, Sellyei, Csengeri, Sárospataki, Cigándi és Szécsényi járás.

forgasi sebesseg_mo
Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép

A megyei rangsorban nincs nagy változás

A megyék rangsorában 2020-ban is Fejér megye került az élre 1,3%-as forgási sebességgel, megelőzve a hasonló piaci élénkségű Somogyot, Veszprémet, Komárom-Esztergomot és Nógrádot. Pest megye utolsó helyezése az adásvételek lassabb feldolgozásával magyarázható. 2019-ben hasonlóan alakult a rangsor, Budapestet Fejér, azt pedig Győr-Moson-Sopron megye követte. Az utolsó három megye, rendre Tolna, Vas és Pest megye volt, úgy tűnik ezeken a helyeken továbbra is nehezen vállnak meg a lakóingatlanjaiktól a tulajdonosok.

A megyén belüli forgalomban – talán Somogyot és Zalát kivéve – kiemelkedőek a megyeszékhelyek. 2,4%-os forgási sebességgel újra Tatabánya van az élen, vagyis körülbelül 41 év alatt kerül új tulajdonoshoz egy átlagos ingatlan. Abban sincs változás, hogy ismét Salgótarján és Nyíregyháza fért még fel a dobogóra. A lista végén álló Kaposvár és Zalaegerszeg mutatója 1,3%-os.

A belváros alacsonyabb forgalma mellett is nagy maradt a forgási sebesség a VII. kerületben

Tavaly a legnagyobb forgási sebesség – a belvárosi tranzakciószám nagy arányú visszaesése ellenére, már szintee hagyománykéknt – a VII. (2,6% – 2018-ban még 6,6% volt), a VIII. (2,5%) és a XIII. kerületben (2,4%) volt mérhető.

Ez alapján a VII. kerületben nagyjából 38 év alatt cserél gazdát egy átlagos ingatlan.

A rangsor végén, 0,5–1% közötti forgási sebességgel a peremkerületek (XXIII., XVI., XXII. és XVII.) állnak. A városon belüli, a forgási sebesség mutatójával kifejezhető teljes átrendeződés tehát nem megy végbe egyik évről a másikra, ahhoz hosszabb időn keresztül megmutatkozó, a korábbiakhoz képest megforduló keresleti preferenciáknak kell hatniuk.

Összehasonlításképpen, 2019-ben VII., VI., és a VIII. kerületek voltak a "legygyorsabbak" a tulajdonos cserében, míg a sort a XVI., XII., XXIII. kerületek zárták, amelyek 2020-ban is az utolsók között voltak, csupán a sorrend cserélődött fel.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
Waterfront City 1
30–126 m225–192 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m228.5–152 M Ft

Címlapkép Getty Images

space
vakcina
adobevallas adozás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
házépítés építkezés