FONTOS Megjöttek a szerda reggeli magyar koronavírus-adatok
fm office
Ingatlan

Nagyon jó időszak vár a hazai irodapiacra - Ezért indokolt az optimizmus

Portfolio
Az irodapiacon egy nagyon pozitív trendet tört meg a koronavírus, az irodapiaci kihasználatlanság Európa legtöbb fővárosában lefelé haladt, ami a mostani egészségügyi krízis hatására emelkedni kezdett, de még mindig jelentősen alacsonyabb, mint a 2008-as válság után volt. Budapesten ez jelenleg 8,93 százalék. A piac jövőjét nézve indokolt az optimizmus, de a fenntarthatóság kérdése kapcsán még számos tennivaló akad. Hogy mi várható az irodapiacon a következő években és hogyan érvényesül a fenntarthatóság, arról a Portfolio FM & Hybrid Office 2021 konferenciáján Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója és Buday-Malik Adrienn, az ÉMI Nonprofit Kft. innovációért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt.

Ezért indokolt az optimizmus

A piaci kereslet a tavalyi évben elolvadt, így 2021 elején 50 százalékkal vagyunk az előző év azonos időszaka alatt, miközben az ipari ingatlanoknál duplázódtak a számok. Budapesten a régión belül is kimagasló az ipari piac visszapattanása, ami a korábbi nyitásnak is köszönhető. Az idei GDP-növekedés akár 6-7 százalék is lehet, ami magasabb az eddigi várakozásoknál. Ez egyrészt a termelékenységi növekedésnek, másrészt a foglalkoztatottsági növekedésnek köszönhető - mondta el Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója.

2020 és 2025 között várhatóan 10-11 százalékkal fog növekedni az irodai munkavállalók száma Budapesten,

ez egyébként 2005 és 2020 között 39 százalékos növekedés volt, a modern irodaállomány ugyanakkor duplázódott ezalatt és a jövőben is nagyobb ütemű lehet az állomány bővülése.

STA_1387
Fotó: Stiller Ákos

Ennek ellenére több tényező is van, ami keresletet generál majd a bővülő irodaterületekre. Egyrészt Budapest nemcsak üzleti, de lakó szempontból is nagyon élhető város, másrészt a pandémia hatására az irodákban az ültetési sűrűség is csökkenni fog, sőt a munkanélküliségi ráta a következő években ugyancsak tovább fog csökkenni, így a fenti divergencia nem fog problémát okozni az irodapiaci kínálatban - tette hozzá a szakértő.

Otthoni munkavégzés

A home office-nak főleg az SSC-k és a technológia, valamint a telekommunikáció területén lehet a jövőben is nagyobb tere. A város különböző részein azonban ez nem egyenletesen fog megmutatkozni, az egyes alpiacokra más szektorok jellemzők, a fent említett ágazatokban érintett bérlőkre főleg Dél-Budán és a Váci úti folyosón vannak példák - mondta el Borbély Gábor.

Fókuszban a fenntarthatóság

Az épített környezet felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 százalékárért, a gazdaság 30 százaléka az építésgazdasághoz köthető, miközben az aktív népesség 7 százalékát foglalkoztatja. A hatékonyság azonban uniós szinten elmarad Magyarországon, a hatékonysági probléma pedig egyben fenntarthatósági problémát is jelent - hangsúlyozta Buday-Malik Adrienn, az ÉMI Nonprofit Kft. innovációért felelős vezérigazgató-helyettese.

A pandémia előtt - a termelés volumenének változását nézve - a második helyen állt Magyarország, de a pandémia alatt – 14 százalékos visszaeséssel - sereghajtóvá vált az ország, ami az ágazat sérülékenységére utal. Erre a válasz a fenntarthatóságban keresendő.

Olyan körkörös megoldásokban kell gondolkodnunk, amik már a nyersanyagkitermeléssel elkezdődnek és az épületek egész életciklusát végigkísérik.

A cél, hogy a létesítményüzemeltetés is fenntarthatóan tudjon működni, az anyagok, a hulladék újrahasznosítása is kulcskérdés. A körforgásos megközelítés mára a szakpolitikában is megjelent, de nem tudjuk pontosan, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Az ÉMI egy paradigmaváltást képvisel, nem az ipar 4.0, hanem az ipar 5.0-t, ami a technológiai fejlesztés, az innováció és a körforgásos megoldásokat is igyekszik beépíteni az ágazatba.

STA_1492
Fotó: Stiller Ákos

A szentendrei Tudományos és Technológiai Parkban és Építésgazdasági Tudásközpontban az ipar egyetemistákkal együttműködve modellezi a legújabb megoldásokat, ahol iroda és lakóépületek fenntarthatóságára is hozunk jó gyakorlatokat, miskolci központunkban pedig újfajta anyagokat tesztelünk. A K+F termékekben az önkormányzatokkal is igyekszünk együttműködni.

A fenntarthatóságnak a teljes innovációs láncban meg kell jelennie, de a digitalizáció is hozzájárul ahhoz, hogy fenntartható hasznosítási modelleket alakíthassunk ki. Emellett a hazai BIM képzés létrehozásában is aktív partner az ÉMI. Fontos az építőanyagok környezeti hatásainak megismerése,

jelenleg egy nemzeti épületminősítési rendszer kialakításán dolgozunk,

ami a műszaki irányelvekben is megjelenik majd, hogy az épületek pandémiás felkészültségét is értékelni tudjuk. Ez hasonló mint a WELL, de a helyi specifikumokra fókuszál - mondta el a szakértő.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
oroszország koronavírus járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió
space

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
házépítés építkezés