Multicsarnok2
Ingatlan

Így áll a Népliget melletti gigantikus kézilabdacsarnok építése (képek)

Portfolio
Befejező stádiumba érkezett a Népligetnél épülő Budapesti Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok kivitelezése. A létesítmény elsőként a 2022-es magyar-szlovák férfi kézilabda Európa-bajnokságnak fog otthont adni. A kézilabda aréna a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) beruházásában és a fővállalkozó Market Építő Zrt. tervezésében és kivitelezésében épül fel.

Magyarország és Szlovákia közösen nyerte el a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát, korábban már volt írtunk, hogy az eseményre egy 20 ezres új aréna épül a Népliget mellett.

Ennek a multifunkciós csarnoknak az építése a tereprendezést követően 2019 novemberében kezdődött el, 2020 nyarára már elkészült a 8 lépcsőház, és elindult a lelátók szerkezetének építése. 2020 októberében a tetőszerkezet építését kezdték el, 2021 januárjában pedig elindult az aréna külső burkolatának felhelyezése. A sportkomplexum 2021. márciusra szerkezetkész állapotba került.

Jelenleg a kivitelezés a befejező stádiumba érkezett és megtörtént az épület „bezárása”. A külső területek térburkolási és kertészeti tevékenységei, a belső tér szakipari munkálatai vannak napirenden. A hivatalos nevén "Budapesti Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok" jelenlegi készültségi szintje 60 %-os.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
myhive Haller Gardens

myhive Haller Gardens

1095 Budapest, Soroksári út 30-34
Kiadó terület: 13726 m2
Bérleti díj: 14.5 – 17 EUR
Átadás:
2009

Ajánlatot kérek

Gyorsan kell haladnia az építkezésnek

A Market beszámolója szerint a legnagyobb kihívásokat a bonyolult épületszerkezeti kialakítás, a Design & Build konstrukció, valamint a rendkívül szűkre szabott határidő jelentette. A gördülő tervezés, a Design & Build megvalósítás során a tervezés és a kivitelezés kéz a kézben járnak azért, hogy a kivitelezés során a leggazdaságosabb szempontok érvényesülhessenek és hogy összehangolt műszaki megoldások szülessenek. Az előnyei mellett ez a fajta konstrukció rövid és szoros határidőket szab mind a tervezőknek, mind pedig a kivitelezőknek.

További kihívást jelent a kivitelezésnél, hogy a projekt komplexitásához képest a megvalósításra rendelkezésre álló határidő rendkívül rövid, az idei év végére a létesítménynek el kell készülnie ahhoz, hogy a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt az EHF próbamérkőzések keretében tesztelhesse a csarnokot. 

Multicsarnok_1
Kézilabdacsarnok, forrás: Market

BIM-tervekkel épül a sportlétesítmény

A multifunkciós csarnokot BIM-ben tervevztékk, ez elősegítette a szakágak közötti koordinációt, a felek közötti hatékony kommunikációt, és jelentősen csökkentette a helyszíni kivitelezési problémák számát. A Design & Build-ből kifolyólag rendkívül hasznos volt a változtatásokat - és azok hatását a többi szerkezetre – azonnal látni 3D-ben is. A BIM tervek segítették a kiviteli ütemezést, az organizációt és a kooperációkat. Ugyancsak a BIM-tervezés eredménye, hogy a projekt előkészítésében és a kivitelezés során az anyagok rendeléséhez gyors mennyiségi kimutatások álltak rendelkezésre, továbbá a készültség hatékony nyomon követése is megvalósulhatott. 

A csarnok küzdőtere úgy lett méretezve, hogy az ne csak a kézilabda bajnokság, de akár egy jégkorong meccs lebonyolítására is alkalmas legyen. A multifunkciós csarnok a teremsportágak számára is megfelel így akár kosár-, röplabda- és tollas mérkőzések, tenisz, korcsolya, küzdősportok, súlyemelés, vívás, torna, sőt bizonyos lovas és motoros versenyek is megrendezhetők benne. De igény szerint konferenciák, nagyszabású koncertek, show műsorok, kiállítások, rendezvények is lebonyolíthatók benne.

A létesítmény közvetlen, 15 hektáros környezete is megújul, a területrendezés miatt kivágott fák helyére 400 növény, valamint padok, ülőalkalmatosságok telepítésére kerül sor azzal a céllal, hogy a csarnok környezete kedvelt közösségi térré váljon. 

Multicsarnok5
Kézilabdacsarnok, forrás: Market

Néhány számadat az építkezésről:

 • Kivitelezéssel érintett terület 150 000 m²
 • Csarnok alapterülete: 50 000 m²
 • Összes térburkolat területe: 40 000 m²
 • VIP bokszok száma: 49 darab
 • Befogadóképesség: 22 022 fő
 • Épületre vonatkozó adatok:
 • A tető acélszerkezete: 4800 tonna
 • Összes deltabeam: 480 darab
 • Előregyártott vasbeton szerkezet mennyisége: 15 000 m³
 • Monolit vasbeton szerkezet alapozással: 45 000 m³
 • Homlokzat mérete: 17 500 m²
 • Liftek száma: 14 darab
 • Mozgólépcsők száma: 8 darab
 • Az épület legmagasabb pontja: 40,5 méter
Multicsarnok3
Kézilabdacsarnok, forrás: Market
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BLU

BLU

1138 Budapest, Danubius utca 5.
318 db lakás
39 – 92 m2 alapterület
44.3 – 126.6 M Ft
Átadás:
2025 Q1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Market Építő

GettyImages-1233503994
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
bear_1
europai bizottsag

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
építőipar munkás