banyaszat
Ingatlan

Megtudtuk, ki nyerte az állami bányászati gigatendert

Portfolio
Zártkörű tenderen értékesítette az ország egyik legnagyobb kavics- és homokbányájának ígérkező terület kitermelési jogát az állam. Most először fordult elő, hogy nem nyílt pályázaton versengtek a cégek a kitermelésért - írja a Telex. A Portfolio megkeresésére a feltételezett nyertes, a Bayer Construct megerősítette, hogy valóban a cégcsoporthoz tartozó Kvarchomok Kft. nyerte el a kitermelési jogot.

A Bayer Construct csoporthoz tartozó Kvarchomok Kft. nyerte a tendert és kapta meg a jogot az ország egyik legnagyobb kavicsbányájának kitermelésére. A három kiskunlacházi és egy délegyházi bányatelek területén hamarosan megindul a kitermelés.

A zártkörű tenderre a bányászati jogok értékesítésekor korábban nem volt jogszabályi felhatalmazás, ez a koronavírusra hivatkozva született meg a „78/2021 (II.19) Kormányrendelet” képében. A rendelet értelmében a pályázatnak nem kell, hogy nyílt legyen, a bányászati jogot pedig nem feltétlenül adja el az állam – vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. -, hanem megteheti azt is, hogy csak bérbe adja egy meghatározott, jellemzően 20 éves időszakra.

A kavics- és homokbányászat Magyarországon kiemelt téma, legutóbb a Portfolio Építőipar 2021 konferencián Nagy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadója beszélt arról, hogy az alapanyagárak emelkedésében az is szerepet játszik, hogy az árazási erőt a külföldi cégek kihasználják. Elmondása szerint egy sérült versenyszerkezet van, aminek helyreállítása megoldást jelenthet az áremelkedés problémájára. Feltehetően ebbe a képbe illeszkedik a mostani döntés is, a hazai bányászatban ugyanis magas a külföldi érdekeltségek aránya.

A hazai kavicsbányákról nemrég Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója is beszélt a Portfolio-nak, aki a fenntarthatósági szempontok kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogy gyakran kisebb környezeti terhelést jelent az építkezések közelében új bányát nyitni, mint 200-300 kilométerről teherautókkal szállítani az alapanyagot.

A témát hamarosan egy részletesebb elemzés keretében is kifejtjük.

Címlapkép forrása: Getty Images

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
mol campus