orbán viktor kossuth rádió interjú építőipar korlátozás kiviteli tilalom
Ingatlan

Épületfa, vas, acél, kavics, sóder - Új piacnak megy neki a magyar kormány

Portfolio
Orbán Viktor a péntek reggeli szokásos rádióinterjújában jelentette be, hogy a kormány milyen új intézkedésekkel akar véget vetni az építőiparban látott látványos áremelkedésnek. Néhány konkrét terméket is megemlített, melynek piacába beavatkozik az állam és azt is elmondta, miért döntöttek így.

Ahogyan az várható volt, a miniszterelnök bejelentette a csütörtöki kormányülés gazdaságpolitikai döntéseit is. Ezek nagy része az építőipart érinti, ugyanis a korábban kiszivárgott híreknek megfelelően a kormány meg akarja akadályozni, hogy az embereknek adott otthonfelújítási támogatásokat a cégek az áremeléseken keresztül lenyeljék. A péntek reggel bejelentett 5 konkrét lépés:

  1. Októbertől elrendelt a kormány egy kiviteli korlátozást. Néhány termék esetében azért szaladtak el az árak, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség, de az Európai Unió részei vagyunk, ezért holnap reggeltől nem tud a kormány bevezetni például épületfa, vagy vas- és acél tekintetében kiviteli korlátozást, hanem először ezt be kell jelenteni Brüsszelben. Ezt ott notifikálják, engedélyezni kell, ezt vagy megkapja Magyarország vagy nem, a folyamat hosszú, 4 hónap. Októberben tudunk ilyen kiviteli korlátozást bevezetni.
  2. De addig is októberig bevezet a kormány kivitel esetében bejelentési kötelezettséget.
  3. És megpróbál a kormány bevezetni egy állami elővásárlási jogot. Így megpróbálja a kormány Magyarországon tartani ezeket az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat.
  4. Emellett gondolkodik a kormány az áremelkedések megfékezésének másik eszközén. Orbán Viktor itt úgy érvelt, hogy "van néhány építőanyag, ahol olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el. Ezért ha bizonyos árszint feletti eladási árat tapasztalunk, akkor a szint feletti ár 90%-át el fogjuk vonni. Egy extraprofit adót fogunk bevezetni, kavicsnál, sódernél mindenképpen, de más termékeknél is nézzük ezt" - fogalmazott.
  5. "A művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányák esetében, ami a kínálat mértékét korlátozza, ott az engedélytől számított egy éven belül meg kell kezdeni a tevékenységet, ellenkező esetében a megnyert jogot, koncessziót is vissza fogjuk vonni, és másoknak fogjuk odaadni. Itt be kell avatkoznunk a gazdaságba" - folytatta az érvelést.

"Az állami támogatások, amelyeket a lakásokhoz adunk, azok valójában nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz fognak eljutni, hanem azokhoz, akik az építőipar anyagkereskedelmét tartják a kezükben" - magyarázta a kormányzati fellépés hátterét Orbán Viktor.

A célunk nem ez volt, nem őket akarjuk extraprofithoz juttatni, hanem a kisebb pénzű embereket szeretnénk lakásfelújítási lehetőséghez juttatni

- tette hozzá.

"Mindenki kap lehetőséget egy hárommillió forintos támogatásra, és egy másik hárommillió forintos, nagyon alacsony kamatozású kölcsönre. Ez együtt hatmillió forint, amivel mindenki valamit tud kezdeni, ha a lakását fel akarja újítani. De ha az árak elszaladnak, akkor ez az összeg nem hatot ér, hanem csak a felét, vagy a negyedét, ezért kell a kormánynak itt beavatkoznia" - fejtette ki a kormányfő.

Az építőipari áremelkedés tendenciáról itt írtunk több cikkünkben:

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 2-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

GettyImages-1201452177
matolcsy györgy
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kína usa

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
normafa