kavics bánya építőipar markoló munkagép
Ingatlan

Eljárást indított a GVH a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a közép-magyarországi kavicskitermelés egyik fajsúlyos vállalkozása ellen. Az érintett vállalkozás a közép-magyarországi régióban feltételezhetően visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy magasabb eladási áron értékesítse a kavicsot - jelentette be szerdán a versenyhivatal.

A nemzeti versenyhatóság kedden előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást tartott egy bányászatban aktív, építőipari vállalkozás székhelyén. A közleményből kiderül, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eljárását piaci jelzés nyomán, bírói engedélyhez kötött helyszíni kutatással indította. A feltételezhetően jogsértő magatartás a legjelentősebb hazai bányászati nyersanyagok egyikét, a kavicsot érinti, amely alapvető fontosságú az építőipar és a lakossági építkezések számára. A feltételezett jogsértés így széles fogyasztói kört érinthet.

Az építőipar legfontosabb kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a Property Investment Forum 2021 konferencián. Részletekért kattints!

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Érdekes, hogy míg egy korábbi cementpiaci kartell kapcsán végzett vizsgálat során a GVH a konkrét cégeket is megnevezte, ezúttal a vállalkozások nevét nem említi. Az érintett cégek nevével kapcsolatban kerestük a GVH-t, aki a Portfolio-nak az alábbi nyilatkozatot küldte:

Mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, bővebb információt nem oszthatunk meg az érintett cég ártatlanságának vélelme miatt sem a cég nevével, sem a (beazonosítására alkalmas) közép-magyarországi helyszínnel kapcsolatban. A folyamatban lévő eljárással kapcsolatban a GVH nem tesz közzé további anyagot, így egyelőre nem fog részletesebb információt találni a GVH honlapján, főszabály szerint a döntés meghozataláig.

A piacon ilyen tevékenységgel működő cégekből egyébként nincs túl sok, a kormány extraprofit-adója által érintett cégekről az alábbi cikkben írtunk:

A témáról részletesebben pedig az alábbi cikkekben olvashatunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GVH_epulet_1