befektető iroda tárgyalás zöld üzlet getty stock
Ingatlan

Folytatódik az őrület az ingatlanpiacon - Ebben reménykednek a befektetők

Portfolio
Folytatódik a logisztikai ingatlanok iránti őrület, miközben máshol inkább emelkedő hozamokkal és csökkenő árakkal számolnak az ingatlanpiaci befektetők - derül ki a CBRE befektetői körképéből. A felmérésből kiderül az is, hogy a befektetők miben látják a legnagyobb kihívást a következő évekre illetve hol tart az ESG szempontok implementálása az ingatlanpiaci befektetők körében.

Merre mozdulnak a hozamok?

A koronavírus járvány több éves csökkenő trendet tört meg az elvárt hozamok terén az ingatlanpiacon. A felsőkategóriás irodai és logisztikai ingatlanok esetén az elvárt hozamok 2019-ről 2020-ra átmenetileg némileg megemelkedtek, azonban 2021 második negyedévére visszatértek, vagy még alul is múlták a 2019-es hozamszintet. Az irodák esetében jelenleg 5,25%-os megtérülést várnak a befektetők, a logisztikai ingatlanoknál 6,75%-ot. A felmérés szerint mind a két szegmensben várható még további csökkenés.

Hallja egyenesen a szakmabeliektől, hogy mit várhatunk az irodapiactól és a logisztikai ingatlanoktól a közeljövőben a szeptember 15-ei Property Investment Forum 2021 konferencián. Kattints a részletekért!

Az irodapiacon az 'A' és a 'B' kategóriás termékek közötti hozamelvárás-különbség tovább szélesedett, ahogy a befektetők inkább a biztos jövedelemforrásokat termelő termékek felé fordulnak a bizonytalan időkben. A CBRE szerint 2022-re 5,52%-ra is emelkedhet az elvárt hozam.

A raktárak terén mindeközben a magyar befektetői szcéna a kivitelezési árak emelkedésének köszönhetően alacsonyabb hozamokkal, 6,22%-kal számol 2022-re.

A logisztikán kívül mindenhol kedvezőbb árakban bíznak

Az ipari ingatlanok tekintetében a remélt árak tükrözik a hozamelvárásokból kirajzolódó képet. A befektetők mindössze 4%-a kezdeményezne a tárgyalások során a kihirdetettnél alacsonyabb árakat,

míg 31%-uk hajlandó a kért árnál Akár többet is ajánlani

- bizonyítva, hogy hatalmas a verseny ezen a piacon.

Az 'A' kategóriás irodák terén felemás képet mutat a hangulat, ahogy a befektetők 55%-a látna szívesen árengedményt, míg a maradék 45% nem, vagy akár még többet is kínálna az ingatlanért(bár utóbbiak igen kevesen vannak).

A kiskereskedelmi ingatlant árulók nincsenek túl jó helyzetben, mivel a befektetők itt igen komoly áreséssel számolnak - a befektetők 15%-a reménykedik 30%-os árcsökkenésben (a járvány előtti árszinthez képest). A belvárosi kiskereskedelmi ingatlanok esetén a befektetők 85%-a vár valamennyi kedvezményt, a hipermarketek esetén összesen 75%.

Airport City Logisztikai Park
4680 m24.5–4.5
CTPark Arrabona - GYR1 PHASE3
9202 m24.75–4.75
CTPark Vecsés VCS 2
19201 m24.75–4.75
Prologis Park Budapest-Gyál
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Sziget
2000 m24.7–4.7

Mi árnyékolja be a piacot?

A CBRE felmérésében azt is kikutatta, hogy mit gondolnak a befektetők, mi jelenti jelenleg a legnagyobb kihívást a piacon a következő 12 hónapban. A fenti várakozások nyomán talán nem meglepő, hogy a megkérdezettek 69%-a véli úgy, hogy az eladói és a vevői elvárt árakban tapasztalt diszkrepancia okozhatja a legnagyobb gondot a piacon.

Legnagyobb piaci kihívások - CBRE

A termékek elérhetősége mindig is fejtörést okozott a befektetőknek – 2019-ben 39%-uk jelölte ezt meg jelentős problémaként. Az elmúlt másfél évben komoly hullámvasutat járt be a kérdés megítélése: 2020-ban a befektetők mindössze 12%-a vélte ezt problémának, míg 2021-ben már 57%-uk.

A pozitív üzleti hangulat ellenére a tavalyihoz hasonló mértékben (tavaly 32, idén 30%) aggódnak a befektetők a rossz gazdasági kilátások miatt, még annak ellenére is, hogy a gazdaság eddig egyértelműen erős visszapattanást mutat - minden bizonnyal sokan tartanak még esetleges lezárásoktól és abból fakadó gazdasági recessziótól.

A piaci túlkínálatot a válaszadók szintén 30%-a jelölte meg komoly fenyegetésként – ez jelentős növekedés a tavalyi 15 és az azelőtti 10%-hoz képest.

Az ESG szerepe a befektetésekben

Mint ahogy arról már mi is sokat cikkeztünk, az ESG szempontok futótűzként terjednek az ingatlanpiacon a befektetők körében - a felmérésből most megtudhatjuk, hol is tartanak ennek implementálásával a szereplők.

ESG szerepe az ingatlanbefektetésekben - CBRE

Az elemzés szerint, a válaszadók 35%-a esetében az ESG kritériumok már részét képezik a befektetési stratégiájának, 28%-uk pedig tanulmányozza a szempontrendszer integrálását. Ezek az arányok ugyan körülbelül megegyeznek a közép-európai régiós képpel, azonban messze elmaradnak a nyugat-európaitól – ott az Egyesült Királyság vezeti a ranglistát, ahol a befektetők 90% aktívan alkalmazza az ESG szempontokat, de Franciaország, Hollandia és az északi országokban is mind 70% fölött tanyázik az arány.

Az ESG és a fenntartható vállalati megoldások lesznek a középpontban a szeptember 7-ei Sustainable World konferencián.

Címlapkép: Getty Images

FrankfurtiTőzsde
varsó
szomorúnyugdíjas
oroszország kommunista párt

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
varsó