iroda tárgyalás befektető
Ingatlan

Honnan jön és merre megy a tőke az ingatlanpiacon? Ezek most a legnépszerűbb termékek

Portfolio
Külső szemmel úgy tűnhet, csupa bizonytalanság övezi az ingatlanpiacot, ahogy az ország már másfél éve bukdácsol az egyik járványhullámról a másikra, ez a bukdácsolás pedig az ingatlanpiac több ágazatát is nehezen érintette. Ehhez képest a CBRE júniusban végzett befektetői hangulatot feltérképező felmérésében felhőtlen optimizmust hallunk ki a befektetők válaszaiból, amit csak a kereslet-kínálat egyensúlyának felborulása árnyékol be. A felmérésből kiderül az is, honnan és milyen háttérrel is érkezik a tőke a hazai ingatlanpiacra és milyen eszközökbe is kerül befektetésre.

Kik a befektetők és merre terjeszkednek?

A CBRE felmérésében összesen 60 ingatlanpiaci befektetőt kérdezett meg, milyen reményekkel is tekintenek a jövőbe. A válaszadók 32%-a eszközkezelő menedzser volt, 27% fejlesztő, 22% alapkezelő menedzser és 18% privát befektető. Utóbbi arány viszonylag magasnak mondható, hiszen 2019-ben még csak 9% volt ez a szám.

Befektetők ingatlanpiaci háttere - CBRE körkép

A befektetői célországok tekintetében némi változást mutat a felmérés: kevesebb befektető mondta Magyarországot az egyetlen fő piacának, miközben egyre többen lépnek ki a közép-európai piacra is(43%). Mindeközben tovább csökkent azon befektetők aránya, akik csak és kizárólag külföldön fektetnek be. Az arány idén 19%, míg tavaly 23%, tavalyelőtt 30% volt. A CBRE szerint az arány csökkenése a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozásoknak köszönhető, amik megnehezítették a nemzetközi üzletkötést és a tőkeáramlást, a befektetői aktivitás pedig így sokkal helyhez kötöttebbé vált.

Honnan jön a tőke?

A fentiek nyomán nem meglepő, hogy az ingatlanpiacon a hazai tőke további dominálását láthatjuk, mely az elmúlt években erősíteni is tudta a pozícióját (2019-ben a befektetett tőke 43%-a volt hazai, idén már az 51%-a). A közlemény szerint a közeljövőben még tovább is erősödhet a hazai tőke jelenléte. Ebben elsősorban az államhoz köthető entitások vezetik majd az utat (a hazai ingatlanpiaci tőke 42%-a köthető hozzájuk), de a belföldi ingatlancégek és alapkezelők növekvő aktivitásával is számolhatunk.

Tőke forrása földrajzilag - CBRE körkép

Az európai befektetők aránya visszatért a 2019-es szintjére (jelenleg 38%), miután 2020-ban némileg megemelkedett, miközben az Európán kívülről érkező tőke aránya jelentősen visszaesett a járvány előtthöz képest: 2019-ben a tőke 20%-a érkezett a kontinensen kívülről, idén már csak 11%-a (tavaly ennél is kevesebb, 9% volt az arány).

Üzleti hangulat

A pandémia előtt az ingatlanpiac szereplői egységesen optimistán tekintettek a jövőbe, a járvány beálltával viszont ez értelemszerűen megváltozott, 2020-ban már hasonló mértékben voltak pesszimisták és optimisták a befektetők.

A hangulat idén nyárra a járvány csendesülése és a vártnál gyorsabb gazdasági visszapattanás nyomán újra a pozitív tartományba tolódott el. A válaszadók mindössze 4%-a számít rosszabb évre jövőre, miközben 63%-uk pozitív folyamatokat vízionál az ingatlanpiacon (33% pedig hasonló teljesítményt vár). Nagy kérdés azonban, hogy ez az optimista hangulat hogyan csapódik le a valóságban, és hogy egy esetleges következő járványhullám nem töri-e le a pozitív kilátásokat.

Az ingatlanpiac jövője kiemelt téma lesz a szeptember 15-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum 2021 konferencián. A további részletekért kattints!

Mennyi tőke érkezhet a piacra?

2021 első félévében 550 millió eurónyi befektetés történt a piacon, ami azt vetíti előre, hogy az idei év végül túlszárnyalhatja a 2020-asat, amikor kereken 1 milliárd euró érkezett a piacra befektetett tőke formájában. A megkérdezettek 72%-a egyet is ért ezzel az prognózissal.

Éves befektett tőke várakozások - CBRE körkép

A várakozások medián értéke idén 1,1 milliárd eurót mutat, ahogy a válaszadók 52%-a 1-1,3 milliárd eurónyi befektetéssel számol a piacon (a CBRE saját előrejelzése 1,3 milliárd eurót jelez).

A befektetők 20%-a kifejezetten jó hangulatban van, hiszen szerintük a tőkeinjekció értéke 1,3 és 1,7 milliárd euró közé is eshet 2021-ben. Utóbbi értékkel a piac elérné a válság előtti, 2019-es szintet. 2022-re nézve még ennél is optimistábbak a befektetők, ahogy a jóslatok medián értéke már 1,5 milliárd euróra kúszik fel, a válaszadók egy jelentős része, 17%-a pedig 2 milliárd eurónál is több befektetést vár jövőre.

Kereslet van, csak a kínálat bizonytalan

A felmérés szerint a piacon a vevői oldal gyorsabban pattan vissza, mint az eladói: a megkérdezettek 36%-a vásárolna többet, mint tavaly, miközben az eladói oldalon mindössze 11% adna el többet.

Az egyensúlytalanság még jelentős akadozásokat okozhat a piacon, melyet csak tovább erősít, hogy az eladók 30%-a egyáltalán nem tervez értékesítést.

Ez az alacsony eladási hajlandóság mindazonáltal még mindig magasabb, mint tavaly, amikor is a szereplők 58%-a nem tervezett eladni, vagy bizonytalan volt az időzítést illetően.

A kínálati oldal lassú ébredezése erős kontrasztot mutat a keresleti oldallal felélénkülésével: tavaly a felmérésben részt vevők 70%-a szerint nem volt megfelelő az alkalom a vásárlásra, idén már 86% tervez befektetni.

Milyen ingatlanok felé mozog a tőke?

A befektetők által preferált ingatlantípusok összetétele jelentős átalakuláson ment át az elmúlt években. A legrosszabbul nem meglepő módon az irodák jártak, ahogy a home office sikeressége erős bizonytalanságba burkolta a piacot:

míg 2019-ben a befektetők 58%-a fektetett irodába, addig 2020-ban 48, 2021-ben pedig már csak 38%-uk.

Az irodapiacon belül érdekes fejlemény, hogy népszerűbbek azon ingatlanok, melyekre még további összegeket kell fordítani felújítás céljából.

Ingatlantípus preferenciák a befektetők körében - CBRE körkép

A járvány előtthöz képest 2020-ban egyértelműen a logisztikai ingatlanok voltak a nyertesek, ahogy a befektetők 36%-a fordult az eszköz felé – 2019-ben még csak 22%-uk. Az érdeklődés idénre viszont látványosan alábbhagyott, ahogy már csak a befektetők 26%-a preferálta az ipari ingatlanokat. A közlemény szerint ez elsőre furcsának tűnhet, hiszen az ipari ingatlanok piaca erős lábakon áll, azonban az alacsony kínálat elijeszti a befektetőket.

A kiskereskedelmi ingatlanok alacsony, de stabil érdeklődéssel bírnak – 2019-ben a befektetők 10%-a preferálta az ingatlantípust, ez a járvány hatására 7%-ra csökkent. Idénre normalizálódott a helyzet, ahogy az arány 11%-ra pattant vissza.

Az adatsor igazi érdekessége az egyéb ingatlantípusok előretörése a befektetők körében. Tavaly és tavalyelőtt még csak a válaszadók 10 és 9%-a fektetett az eszköztípusba, idénre ez az arány 26%-ra lőtt ki. Az egyéb ingatlanokon belül a hotelek és a lakáscélú ingatlanok a legnépszerűbbek, 30-30%-os preferenciával – előbbi talán kicsit meglepő ebben a bizonytalan járványhelyzetben, de egyrészt a most elkészült és értékesített hotelek egy részének még a járvány kirobbanása előtt indult el a fejlesztése, másrészt évtizedekben gondolkodva a járványhelyzet enyhülésével a turizmus is minden bizonnyal vissza fog épülni.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
BudaPart DOWNTOWN
7840 m217.5–18.5
Capital Square
814 m214.5–15.5
Green House
KIADVA m213–16
Millennium Tower II
3583 m215.5–17
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5

Címlapkép: Getty Images

aszfalt, útépítés, bitumen
német választás 2021 szavazás voksolás
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
aszfalt, útépítés, bitumen