faanyag építkezés
Ingatlan

Fél év alatt több mint kétszeresére nőtt a faanyagok ára

Portfolio
Hiába kezdett el az elmúlt hetekben több építési alapanyag ára is csökkenni, fél éves viszonylatban még így is brutális az áremelkedés. Az ATV most az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének friss felmérését közölte, melyből kiderül, hogy az elmúlt hat hónapban a fa ára Budapesten 86 százalékot, országosan 160 százalékot emelkedett, de a hőszigetelő anyagok is jelentős mértékben drágultak.

Mint azt nemrégiben megírtuk, több építőipari nyersanyag világpiaci ára is csökkenésnek indult az elmúlt hetekben, ami lassan a fogyasztókhoz is elér majd. A faanyagok terén tapasztalt 10-15 százalékos esés viszont még nem negálja a tényt, hogy az elmúlt hat hónapban összességében rettentően megemelkedett az alapanyag ára.

Ahogy arra az ÉVOSZ friss felmérése is rávilágít,

a fővárosban majndem megkétszereződött a fa ára, míg országosan több, mint két és félszeresére emelkedett

A hőszigetelő anyagok ára közben 40%-kal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 35 százalékkal emelkedtek.

A hazai építőipar kérdéseivel kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 15-i Property Investment Forum 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke az ATV-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is.

Gyakorlatilag fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait

- hangsúlyozta. A szakember továbbá megerősítette, hogy ugyan elindult egy fajta árcsökkenés, de nem a tavaszi árrobbanással megegyező mértékben, és ütemben.

Tibor Dávid
Masterplast Nyrt., elnök
Tibor Dávid a Masterplast alapítója és elnöke. A Masterplast a közép-európai régió legnagyobb magyar építőipari és egészségipari gyártóvállalata, amely 9 országban rendelkezik saját leányvállalatokkal
Tovább
Tibor Dávid a Masterplast alapítója és elnöke. A Masterplast a közép-európai régió legnagyobb magyar építőipari és egészségipari gyártóvállalata, amely 9 országban rendelkezik saját leányvállalatokkal Tovább

Eckardt Tibor, ingatlanfejlesztő a csatornának elmondta, hogy már nem tudják lenyelni ezeket az áremelkedéseket. Az ingatlankivitelező szerint már eddig is nagyon magas volt egyes építőanyagok drágulása, ami magával hozta a munkadíjak emelkedését is. Azt mondta, a nyílászárókon, a csaptelepeken, a burkolatokon próbálnak spórolni, de van olyan is, hogy a megrendelők vállalják a többletköltségeket, beletörődve, hogy a piac jelenleg ilyen.

Címlapkép: Getty Images

balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Duna_Terasz_2