alba aréna csarnok
Ingatlan

Megjött a kormánydöntés: hatalmas sportcsarnokot építenek az M7-es autópálya mellé

Portfolio
Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester közös Facebook-videóban jelentette be vasárnap délután, hogy a kormány biztosítja a szükséges forrást, ezzel indulhat a Multicsarnok építése.

"Ez nem csupán a város hokicsapatának jelent majd új otthont, hanem végre méltó rendezvényközpont, közösségi centrum is lesz Fehérváron" - véli a fehérvári polgármester, aki szerint a fehérváriak egy régi álma valósulhat meg ezzel. "Kiemelendő, hogy a csarnokkal együtt jelentős útépítési beruházás indul, az ipari parkot a Budai úttal összekötve, P+R parkolót kialakítva" - írta Cser-Palkovics András.

Az országgyűlési képviselő pedig arról beszélt a rövid videóban, hogy megkezdődhet a multifunkcionális sportcsarnok építése a Nagyszombati út és a Budai út kereszteződésében.

A döntés azt jelenti, hogy lezárhatja a Beruházási Ügynökség az állam által kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárást, így meg lehet kötni a következő hetekben a kivitelezési szerződést és a munkaterület-átadás után indulhat még az idei évben a kivitelezés - írja a Székesfehervár.hu, a város portálja.

A cikk megjegyzi, hogy évtizedeken keresztül meghatározó látvány lesz, ha az M7-es felől jön valaki Székesfehérvárra.

A beruházás kicsivel több mint két év alatt fejeződhet be. A portál beszámolója szerint a multicsarnok építését teljes egészében az állam finanszírozza, és még a Modern Városok Program fontos elemét képezte.

A beruházás 32 milliárd forintból valósul meg az úthálózattal, közműkapcsolatokkal együtt.

Hatezer fős multifunkcionális csarnok épül, ami nem csak jégcsarnok lesz, hanem egy olyan csarnok, amiben az egyik napon sportmérkőzést, a másikon pedig már konferenciát vagy koncertet rendezhetnek.

Már 2016 óta tervezik

A Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. oldalán található korábbi bemutatkozó szerint Magyarország Kormánya a "Modern Városok" program keretében lehetőséget biztosított arra, hogy Székesfehérváron egy multifunkcionális csarnok beruházás valósuljon meg a Budai út városból kivezető szakaszán. Először a csarnok építési tervét 2015-ben jelentették be.

2020 májusában jött a hír, hogy egy Székesfehérváron megvalósuló, 6000 fő befogadására alkalmas új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok feltételes közbeszerzési kiírását hagyta jóvá a kormány (előtte 2019 elején a kormány már lefújta a beruházást, mert túlságosan drágának találta azt, nettó 25 milliárd forintért, pedig 2018 őszén már kihirdették a kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertesét). Tavaly tavasszal a közlönyben jelent meg a határozat, amely a gazdaságvédelmi akciótervre, továbbá a Modern Városok Program keretében a kormány és Székesfehérvár önkormányzata közötti együttműködési megállapodásra hivatkozott.

Idén augusztusban már olyan hírek érkeztek, hogy a székesfehérvári közgyűlés pénteken zárt ülésén jóváhagyta, hogy 32,4 milliárd forintért megépüljön az Alba Aréna. 

2017 szeptemberében írt bemutatkozó szerint "a tervezett létesí­tmény egy alapvetően sportfunkciót ellátó sportcsarnok, mely kiemelten a jégkorongsport rendezvényeinek lebonyolítására létesül. Multifunkcionalitása a csarnokban állandóan jelen lévő jég befedhetőségével biztosítható, mely segí­tségével minden más elterjedt sportág számára biztosítható lesz a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő játéktér. A csarnoktérhez egyéb, sporttól független multifunkcionalitást biztosító terek (mint éttermek, irodák, tárgyalók, és többfunkciós termek) kapcsolódnak".

"A négyszintes jégcsarnok több mint 6000 fő befogadására lesz alkalmas, a néző- és a küzdőtér kialakítása pedig igazi katlanszerű élményt nyújt majd a sportolóknak és a drukkereknek egyaránt. A terület megközelíthetősége a tágabb vonzáskörzet irányából az autópálya és városi bekötőútjai révén gyors és egyszerű, emellett a városi közlekedési kapcsolatok jól szervezhetőek. Az impozáns épület számos rangos sporteseménynek, városi és kulturális rendezvénynek is méltó otthona lesz" - olvasható a bemutatásban. 4 évvel ezelőtt szeptemberben még az volt a terv, hogy "amennyiben minden ütemterv szerint alakul, akkor 2019. szeptember 1-jén átadható lesz a létesítmény".

Címlapkép forrása: Székesfehérvár.hu

vakcina vírus
orrspray
teherhajó
románia
unicredit
izraeli zászló

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
shutterstock új lakás