épület bontás
Ingatlan

Ideje lenne leállni az épületek lebontásával

Portfolio
Amikor az emberek az üvegházhatású gázok kibocsátásának felelőséit keresik, előszeretettel mutogatnak a közlekedésre - legyen az városi vagy légi - vagy a húsfogyasztásra is akár. A zöldülés kapcsán egy gyakran elfeledett szektor az ingatlanszakma (holott a globális kibocsátás 40%-ért az épületeink felelnek), azon belül is az építkezések, melyek egyesek szerint fölöslegesen nagy terhet rónak a bolygónk nyakába. Egy, a BBC által szemlézett tanulmány szerint az ingatlanszektornak ideje lenne már végre leszoknia az épületek elbontásáról és újak építéséről, helyette pedig inkább a meglévők újrahasználása, átépítése felé kellene fordulni.

"A legzöldebb épület az az épület, amelyet már megépítettek" - hangzik Carl Elefante építész híres idézete. Hogy az állítás mennyire helytálló, azt bizonyítja a tény, hogy az épületek CO2 kibocsátása elsősorban az építési alapanyagok gyártása során keletkezik (angol szakszóval "megtestesült" vagy "beágyazott kibocsátás"): egy idén februári tanulmány szerint

egy épület élettartama alatti teljes kibocsátás 75%-áért annak beágyazott kibocsátása felel.

Ez nem is csoda, hiszen a tégla és acélgyártás rendkívül sok CO2 kibocsátással jár, nem is beszélve a cementről, ami egyedül a globális kibocsátás 8%-áért felel.

A repülők, járművek és bojlerek által kibocsátott szén-dioxid sokkal inkább él az emberek fejében, mint az épületek beágyazott kibocsátása - idézi a BBC a Royal Academy of Engineering koordinálása alatt megszülető, több neves mérnök közreműködésével létrejövő tanulmányt. A tanulmány szerint az építőiparnak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie az épületek újrahasznosítására, valamint az újrafelhasznált alapanyagok és a megújuló energiaforrások használatára.

A hírügynökségnek nyilatkozva Rebecca Lunn, a Strathclyde Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője elmondta:

A legnagyobb hibánk, hogy épületeket építünk, majd leromboljuk és eldobjuk őket - ezt mihamarabb be kell fejeznünk.

Egy másik szerző Mike Cook, az Imperial College adjunktus professzora inkább az útépítésre helyezte a hangsúlyt, mondván, hogy előbb fontosabb volna a meglévő úthálózat kihasználtságát maximalizálni, mielőtt újakat fektetünk le.

A Chartered Institution of Building Services Engineers (CIBSE) egyik tagja, Dr. Julie Godefroy megszólalásában a kormányt sürgette, hogy az építőipar számára is határozzon meg célokat a zéró-kibocsátás elérésére, beleértve a beágyazott kibocsátás visszavágását is. "El kell kerülnünk az épületek elbontását és újak építését. Általában egy épületben a legtöbb anyag a föld alatt van - meg kellene próbálnunk a már létező alapokra építkezni" - mondta.

A "felújítás kontra új építés" vita gyakran visszaköszön az ingatlanszakmában, amikor a fenntarhatóságról beszélünk. A téma az idei Property Investment Forum 2021 konferencia finanszírozói panelbeszélgetésén is előkerült, elsősorban a lakások felől megközelítve a kérdést: "Van egy 4 milliós ingatlanállományunk, míg erre minden évben mindössze 20-25 ezer új ingatlan épül.

Károsnak tartom, hogy a támogatások a keresletet az új építésűek felé tolja el, miközben ha hasonlóan támogatnánk a felújításokat is, akkor sokkal nagyobb hatást érhetnénk el.

- hangsúlyozta véleményét Dr. Schweizer Edina, a Noerr Közép-Kelet Európai banki és pénzügyi igazgatója. Hozzátette, szerinte a regulátornak óriási lehetősége van itt pusztán a volumen miatt.

Csak hogy a vita másik oldalát is hagyjuk szóhoz jutni, az ingatlanfejlesztők inkább a több zöld lakás építésében látják a jövőt: "Az ingatlan az egyik legnagyobb felelőse a CO2 kibocsátásnak a közlekedés mellett. A legnagyobb károsanyagkibocsátás-csökkentést teljesen új városrészek tervezésével lehet elérni, ahol az ingatlanok mellett a közlekedésre is hatással lehetünk. Valamit persze kezdeni kell a száz éves bérházakkal is, de ott sem házanként kell haladni - fogalmazta meg álláspontját Horváth Csaba, a Market Asset Management Zrt pénzügyi és befektetési vezetője ugyan azon panelbeszélgetés során.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus korlátozás vendéglátó getty stock
vakcina_oltas_covid19
koronavírus adatok sejt járvány
bull
olimpia úszás verseny érem
oltás vakcina korona járvány

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
faanyag