Ferihegyi út gyorsforgalmi
Ingatlan

Felújítják a repülőtéri gyorsforgalmi utat - most beleszólhatsz, milyen legyen

Portfolio
A Liszt Ferenc repülőtérre vezető, köznyelvben csak gyorsforgalmiként emlegetett út felújítása már régóta várat magára. A beruházásról végül 2018 végén döntött kormány, mára pedig ott tartunk, hogy lezárult a tervezési közbeszerzés. A Budapest Fejlesztési Központ most a lakosság véleményére is kíváncsi, hogy az út mentén élők és azt rendszeresen használók szerint milyen is legyen a megújuló gyorsforgalmi - tette közzé közösségi oldalán Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója.

"Ferihegyet ma csak egy korszerűtlen, ráadásul leromlott műszaki állapotú úton lehet elérni, ahol különös problémát okoz az út elválasztása és az ebből eredő zavarérzékenység. A forgalom az elmúlt évtizedekben emelkedett, hiszen a repülőtéri forgalmon kívül ez az M4-es út bevezetője és néhány budapesti városrész legfontosabb forgalmi útvonala is" - írja bejegyzésében Vitézy Dávid.

A középen elválasztott, 2x1 sávos, szűk áteresztőképességű, a köznyelvben gyakran gyorsforgalmiként emlegetett út – amely mellett szinte szervízútként lehet a Gyömrői úton közlekedni – balesetveszélyes és rendkívül zavarérzékeny - egyetlen apró fennakadás többórás torlódást eredményezhet.

"Az út környezete, amivel a hazánkba repülőgéppel érkező külföldiek először találkoznak, nem méltó sem Budapesthez, sem Magyarországhoz. A buszok előnyben részesítése nem megoldott, biztonságos kerékpáros útvonal nincs" - hangsúlyozta Vitézy.

A Kormány döntése alapján ezért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megkezdte a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítését.

A tervezői közbeszerzési tendert a Főmterv Zrt. és az Utiber Kft. konzorciuma nyerte meg, a kiviteli terveknek és a tenderdokumentációnak 2022 során kell elkészülnie.

Ezt követően lehet majd dönteni a kivitelezés ütemezéséről, forrásbiztosításáról. A rekonstrukció révén egységes, egybenyitott, korszerű főút jön létre, bizonyos szakaszon új buszsáv, gyalogos és kerékpáros utak épülnek, de a végleges forgalmi rend meghatározásában várjuk minden felhasználó véleményét is. A fejlesztést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa is megtárgyalta és minden érintett kerülettel is folyamatosan egyeztetünk.

A BFK vezérigazgatója kiemelte, ez a beruházás ugyanakkor nemcsak a repülőtér elérhetőségének a javítására irányul. Olyan nagyszabású városfejlesztést terveznek, amelynek köszönhetően több dél-pesti kerület közlekedése is javul, beleértve érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolat is.

A nagyszabású fejlesztésbe a BFK a lakosságot is bevonná:

a tanulmánytervek kidolgozásának fázisában, kérdőív formájában, megkérdezik a környéken élőket és az itt közlekedőket, hogy milyen problémákat érzékelnek a repülőtéri út és a Gyömrői út mentén.

A BFK a felmérésben arra is kíváncsi, hogy a válaszadók milyen célból használják a gyorsforgalmit, illetve milyen közlekedési eszközökkel közlekednek rajta. Képet szeretnének kapni arról is, hogy milyen feltételekkel támogatnák a közlekedők új buszsáv- és kerékpársáv kialakítását, járdák építését, valamint a zöldfelületek növelését - illetve ezek közül melyik a legfontosabb?

A kérdőívek kitöltésére 2021. november 5-ig van lehetőség a repuloteriut.hu című oldalon.

Címlapkép: MTI Fotó / Róka László

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
jégkorong hoki