Előfizetői tartalom

Drágábban épülnek a zöld épületek, de így is megéri: magasabb bérleti díj és extra értéknövekedés

Portfolio
Szinte már elképzelhetetlen, hogy valaki úgy fejlesszen új irodaházat, hogy az nem felel meg a legkorszerűbb energetikai követelményeknek, nem rendelkezik a BREEAM, vagy LEED minősítések valamely jobb fokozatával. Nemcsak a szabályozás fogja lassan erre kötelezni a fejlesztőket, hanem a költségmegtakarítás és a bérletidíj-prémium, illetve az értéknövekedés is ezt diktálja. A zöld épületek számokban meghatározott előnyeit összesítette az MNB Kereskedelmiingatlan Jelentése. Az összefoglaló többek között rávilágít, hogy a nemzetközi irodapiaci tapasztalatok azt mutatják, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése mellett, a „zöldítés” költségeit a magasabb elérhető cash-flow kompenzálja.

A klímaváltozás lassítására, illetve az annak főbb okai között azonosított üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére világszerte, de leginkább a fejlett országokban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát, fenntarthatósági szempontok. A World Green Building Council (WGBC) 2019-es jelentése szerint, az energiatermeléshez kapcsolódó globális szén-dioxid-kibocsátás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés