Előfizetői tartalom

Itt az újabb lakáspiaci lufi? Soha nem láttunk még ilyen ütemű áremelkedést

Portfolio
A Covid-19 okozta pandémia és az azt követő gazdasági válság beálltával sokan féltek attól, hogy az eleve túlfűtött amerikai lakáspiac egy 2008-ashoz hasonló összeomláson fog keresztül menni. Papíron a lezárások sújtotta gazdaságban a munkájukat vesztett emberek nem tudnák tovább fizetni felvett lakáshiteleiket, azonban a kormányzat látszólag tanult 2008-ból: nem hagyta elúszni az adósokat és csakúgy mint itthon, a tengerentúlon is törlesztési és kilakoltatási moratóriumot vezettek be. A piac így túlélte a sokkhatást és a várakozásokkal ellentétben még fel is tudott pörögni a lakáspiac a pandémia másfél éve alatt - méghozzá történelmi tempóban. A brutális áremelkedés mellett sokakban felmerül a kérdés, hogy nem egy újabb lufi készül-e éppen kipukkadni hatalmas robajjal. Erre a kérdésre keressük a választ a Norada Ingatlanpiaci befektetőcég elemzése alapján.

Válság? A lakáspiacon biztos nem. A Covid-19 beálltával egy pillanatig úgy tűnt, hogy összeomolhat a lakáspiac. Ehhez képest a gazdasági visszaesés közepette a piacon pont a totális ellenkezője történt: az amerikai lakáspiac soha nem látott robbanáson ment keresztül. A Norada szerint az eladott lakások medián ára egészen elképesztő 24%-ot emelkedett a pandémia kezdete...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés