lakások balaton
Ingatlan

Merre tart a lakáspiac? - Így látják a legfontosabb szereplők

Portfolio
A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) 2021. októberi ülésén a lakáspiac aktuális helyzetét és folyamatait vitatta meg. A Testület kiemelten foglalkozott az építőipari költségek alakulásával, az otthonteremtési intézkedések hatásaival és az MNB által elindított NHP Zöld Otthon Programmal. Az MNB Lakáspiaci Jelentése alapján részleteiben is megnéztük az egyes témákat.

Otthonteremtés

Az elmúlt évek otthonteremtési intézkedései 2015 óta a családokat közel 1400 milliárd forintnyi lakáscélú forráshoz juttatták, amelynek 47 százalékát a CSOK kölcsön, 45 százalékát a CSOK támogatás, 8 százalékát pedig az adóvisszatérítések adták. Ezen túlmenően a babaváró támogatások jelentős része, becslések szerint összesen mintegy 1100 milliárd forint is a lakáscélt támogatta. A leggyakrabban igénybe vett juttatás a CSOK, amelyet mintegy 200 ezer család használt fel lakáscélokra.

Az érintettektől érkező visszajelzések alapján néhány részletszabály felülvizsgálata megtörtént, amivel 2021 szeptemberének végétől az Otthonteremtési Program elérhetősége több ponton bővült, továbbá a veszélyhelyzetre tekintettel több feltétel teljesítésére rendelkezésre álló időtartam is hosszabbodott. Magyarországon a teljes termékenységi arányszám értéke 2020-ban 1,56 volt, a mutató emelkedett az elmúlt évek KSH által publikált 1,49-es értékeihez képest, amihez a LITT tagok meglátása szerint az otthonteremtési intézkedések is hozzájárultak.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
Király Boutique Residence
30–75 m20–0 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Metrodom River
28–116 m239–117 M Ft
Westside Residence
30–108 m235–110 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Építési költségek, építőipar

2021-ben növekedett az építőipar megrendelésállománya, az első félévben közel 1000 milliárd forintnyi megrendelés érkezett a piacra a közbeszerzési eljárásokon keresztül, ami mintegy 200 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszaki közbeszerzési megrendeléseinél. 2021 első félévében közel kétszázzal több közbeszerzési eljárás kapcsolódott az építőiparhoz, mint 2020 azonos időszakában.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Forest Hill

Forest Hill

1038 Budapest, Pusztakúti út 12
154 db lakás
45 – 110 m2 alapterület
47 – 130 M Ft
Átadás:
2021 Q4-től

Ajánlatot kérek

A növekvő építési igényekkel párhuzamosan egyes építőanyagok áraiban kiugróan magas emelkedés volt megfigyelhető:

az építési fa- és fűrészáru 95 százalékkal, a betonacél és acél termékek 62 százalékkal, a bányászati termékek pedig 31 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

A kiugró áremelkedések és a hozzá társuló építőanyag-hiány kormányzati intézkedések bevezetését tette szükségessé, bizonyos termékkörökre egy kiviteli regisztrációs eljárást vezettek be, a bányászati szektorban pedig egy extra bányajáradékot vezettek be, amely egy meghatározott egységárszint feletti értékesítések esetén, a többlet árbevétel 90 százaléka adókötelezettségként befizetendő. Az építőanyagok hazai ellátásában, több termékkörben is magas fokú koncentráció figyelhető meg, ami lehetőséget adott a piaci folyamatok által indokoltnál is magasabb áremelésekre. Ennek kivédésére az állam létrehozott a Magyar Fejlesztési Bank kezelésében egy tőkealapot, amelynek célja a hazai tulajdon arányának növelése az építőanyag-ellátási szektorban. Ezen belül is kiemelt cél a tégla, szálas szigetelés és bányászat termékek termékkörében egy valós versenyt eredményező helyzet elérése. Elhangzott olyan vélemény, hogy az építőipar hatékonysága az áremelkedés ellenére sem javul kellő mértékben, a BIM (Building Information Modeling) minél szélesebb körű bevezetése sokat segíthet ezen a téren, továbbá a BIM használatával elérhető lenne, hogy az épületek a teljes életciklusuk alatt is összességében alacsonyabb költségekkel tudjanak működni.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Pesti Ház - Ferdinánd Garden

Pesti Ház - Ferdinánd Garden

1134 Budapest, Szabolcs utca 4-6
223 db lakás
34 – 110 m2 alapterület
29.7 – 136.9 M Ft
Átadás:
2024. márc

Ajánlatot kérek

Kereslet és Zöld Otthon Program

2021-ben a LITT szakemberei szerint az új építésű lakóingatlanok iránt erős volt a kereslet, kiemelten a családi házak iránt. A használt lakások iránti kereslet ugyanakkor visszaesett idén, ami fékezheti az újlakás tranzakciókat is, tekintve, hogy a vásárlók jellemzően használt lakás értékesítése után költöznek új építésű ingatlanba.

A kereslet visszaesését a tranzakciószámok egyelőre nem igazolják vissza, az idei évben a Duna House és más elemzők szerint a tavalyinál bő 20 százalékkal több, országosan mintegy 150 ezer adásvétel valósulhat meg, ami eléri a 2019-es számokat. Ennek legnagyobb részét továbbra is a használt lakások adják.

Elhangzott olyan tapasztalat, miszerint 2021 nyarán még a befektetési célú kereslet dominált az új lakások iránti érdeklődésekben, októbertől azonban már a saját célra vásárlók érdeklődése képviselt nagyobb súlyt, továbbá a nagyobb lakások iránti kereslet is felélénkült. A szakemberek a következő egy évben fokozott keresletre számítanak a lakáspiacon, amiben a ZOP mellett a bejelentett egyszeri jövedelemtranszferek és adóvisszatérítések, valamint egyes kormányzati programok – a jelenleg elérhető hivatalos információk alapján – 2022 során várt kifutása is szerepet játszhatnak előrehozott kereslet generálásán keresztül.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
River Passage

River Passage

1093 Budapest, Lónyay utca 38.
124 db lakás
35 – 121 m2 alapterület
44.3 – 156 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

A Testületi Tagok egyhangú véleménye szerint a ZOP jelentős érdeklődést generált az új lakások iránt. A szakemberek jó stratégiai lépésnek tartják, hogy a ZOP elindításával megjelent szempontként az energiahatékonyság a lakás- és finanszírozási piacon is. Egyes tapasztalatok szerint a ZOP hatására több átalakítást magába foglaló projekt is elindult, ahol CC energetikai minősítésű lakóingatlan fejlesztést úgy módosítanak, hogy az megfeleljen a program szigorúbb energetikai előírásainak. Pozitívumként értékelték, hogy a keresletet ösztönző program kínálatoldali ösztönzéssel (kedvezményes áfa) párhuzamosan jelent meg. A Bankszövetség rendelkezésére álló információk szintén megerősítik a program iránti nagy érdeklődést. A ZOP hitelkérelmek fele-fele arányban vonatkoznak családi házak és lakások finanszírozására, és előretekintve is megfogalmazódott az a vélemény, miszerint a ZOP-on belül számottevő lehet a kereslet a családi házak iránt. A fejlesztők a program 200 milliárd forintos kerete kapcsán összességében arra számítanak, hogy akár 10 hónap alatt, azaz már 2022 közepén is kimerülhet.

Lakásfejlesztések

A tagok között volt, aki idén 3–5 százalékos, más inkább 15 százalékos növekedést tapasztalt a lakásépítési költségekben. Elhangzott olyan vélemény, miszerint a kormányzati intézkedések költségkorrekciós hatása csak átmeneti lesz, és erős költségoldali nyomás nehezedhet a szektorra. A teljes 2021-es évre a piaci szereplők szerint hozzávetőlegesen 20 ezer lakás átadása várható.

A 2021-ben eddig megvalósult lakóingatlan-átadásoknál megfigyelhető egy eltolódás a családi házak irányából a lakások felé, amelyek 70 százalékos részarányt értek el.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy 2020 év végén nagyszámú családi házas építkezés fejeződött be az energetikai szabályok eredetileg 2021-től várható szigorítása miatt. A fejlesztések kapcsán elhangzott, hogy a megnövekedett költségekhez a nagy fejlesztők voltak képesek jobban alkalmazkodni, a kisebb szereplők aktivitásában egyértelmű csökkenést látnak a tagok. A rozsdaövezeti szabályozásban történt áttörést a Testületi Tagok fontosnak tartják, amivel megjelent (a használt lakások piaca mellett) az új lakások piacán is a nulla százalékos áfa. Ugyanakkor véleményük szerint kevésbé felmérhető, hogy milyen volumenű rozsdaövezeti átadásokkal lehet számolni. A rendelkezésre álló információk alapján az illetékes kormányzati szervhez beérkezett kérelmek Budapest vidék közötti megoszlása kiegyenlített, és jellemzően egy-egy ingatlan fejlesztésére vonatkoznak a kérelmek. A beérkező kérelmeket urbanisztikai és várostervezési elvek mentén elemzik, amelynek során fontos szempont, hogy a fejlesztések a közlekedési- és közmű-infrastruktúrával, valamint egyéb szolgáltatásokkal jól ellátott helyekre koncentráljanak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Zöldmező Lakópark

Zöldmező Lakópark

1161 Budapest, Iglói 14.
128 db lakás
28.95 – 83.3 m2 alapterület
28.68 – 70.06 M Ft
Átadás:
2022 Q4

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

oltás vakcina koronavírus
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
vulkán láva
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
székesfehérvár