FONTOS Csúnya, ami a magyar gazdaságban történik
 
Előfizetői tartalom

Új tipusú migráció? - Váratlan jelenség ütötte fel a fejét vidéken

Portfolio
Úgy tűnik, hogy a legtöbb családi házat építő, vagy új lakást vásárló a vidéki városokat és községeket vette célba: jóval több új építési engedélyt adtak ki az ilyen településtípusoknál 2021 első három negyedévében, mint Budapesten. Az építési engedélyekből azonban még nem látszódik egyértelműen, hogy más nagyvárosokból érkező migráció, vagy inkább a már ottani, helyi lakosok építési kedve eredményezi a házépítési hullámot a kisebb településeken. Az elmúlt időszak változásait tekintve azonban érezhető a nagyvárosok agglomerációinak az "újra felfedezése". A Takarék Index adatai arra is rávilágítanak, hogy a legtöbb társasházi új lakás viszont a Balaton közelsége miatt Somogy megyében épül, második helyen Pest megye áll, de nem sokkal marad le Győr-Moson-Sopron megye sem.

Visszaestek, majd beindultak az építkezések Komoly hullámzást okozott az építési engedélyekben a 2020 januárjától visszaemelt (5 százalékról 27 százalékra), majd 2021 januártól újra 5%-ra lecsökkentett áfatartalom. A tavalyi év elején mindössze 3 olyan projekt indult Budapesten, ahol több mint 100 lakást építettek, 2020 második negyedévében pedig 500 lakás értékesítése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés