családi házak
Ingatlan

Új tipusú migráció? - Váratlan jelenség ütötte fel a fejét vidéken

Portfolio
Úgy tűnik, hogy a legtöbb családi házat építő, vagy új lakást vásárló a vidéki városokat és községeket vette célba: jóval több új építési engedélyt adtak ki az ilyen településtípusoknál 2021 első három negyedévében, mint Budapesten. Az építési engedélyekből azonban még nem látszódik egyértelműen, hogy más nagyvárosokból érkező migráció, vagy inkább a már ottani, helyi lakosok építési kedve eredményezi a házépítési hullámot a kisebb településeken. Az elmúlt időszak változásait tekintve azonban érezhető a nagyvárosok agglomerációinak az "újra felfedezése". A Takarék Index adatai arra is rávilágítanak, hogy a legtöbb társasházi új lakás viszont a Balaton közelsége miatt Somogy megyében épül, második helyen Pest megye áll, de nem sokkal marad le Győr-Moson-Sopron megye sem.

Visszaestek, majd beindultak az építkezések

Komoly hullámzást okozott az építési engedélyekben a 2020 januárjától visszaemelt (5 százalékról 27 százalékra), majd 2021 januártól újra 5%-ra lecsökkentett áfatartalom. A tavalyi év elején mindössze 3 olyan projekt indult Budapesten, ahol több mint 100 lakást építettek, 2020 második negyedévében pedig 500 lakás értékesítése kezdődött meg, ami hosszú évek óta a legalacsonyabb számot jelentette, de ezt is alulmúlta 2020 harmadik negyedéve, ahol 300 lakás került csak piacra a fővárosban. 2021-től viszont a korábban felfüggesztett projektek értékesítése újraindult, valamint új ütemek lakásai váltak elérhetővé.

Az élénkülés a vidéki lakáspiacot sem kerülte el: az Eltinga 2021 harmadik negyedéves, 505 projektet tartalmazó Vidéki Lakáspiaci Riport adatbázisába 140 az idei év elejétől a nyár végéig került be, mint teljesen új beruházás.

Bár az áfacsökkentést már tavaly ősszel bejelentették, a kiadott építési engedélyek száma 2020 utolsó és 2021 első negyedévében még nem mutatott drasztikus növekedést. A második és harmadik negyedév viszont jelentősen javuló számokat hozott.

Így az idei év első kilenc hónapjában több mint 22 ezer engedélyt adtak ki, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az engedélyek ezen szintje továbbra is elmaradt a 2017-2019-es évektől.

Tarolnak a családi házak

Jelentős különbség mutatkozott 2020-ban és 2021-ben a társasházi és a családi ház jellegű építések dinamikájában. Tavaly a családiház-építések kevésbé estek vissza (mindössze 20 százalékkal), a társasházi építéseknél viszont sokkal drámaibb volt a csökkenés (49 százalékos visszaesés).

Idén szeptemberig 15 ezer egyszerű bejelentést igényeltek családi házak építésére (tavaly az egész éves kevesebb mint 13 ezer volt), ezzel szemben a társasházi lakásokra mintegy 7,5 ezer engedélyt adtak ki, ami 3 százalékkal kevesebb a tavalyi első kilenc hónapos értéknél. A társasházi lakásépítési engedélyek lassabb felfutása nem meglepő, egy társasházi projekt előkészítése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe, így a tavaly ősszel ismertté vált szabályokra is nehezebben tudtak reagálni a nagyobb beruházások fejlesztői.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BLU

BLU

1138 Budapest, Danubius utca 5.
318 db lakás
39 – 92 m2 alapterület
49 – 174.7 M Ft
Átadás:
2025 Q1

Ajánlatot kérek

Vidéken gyorsabban indult be a növekedés

Budapesten a 2021 januárja és szeptembere között országosan megfigyelhető élénküléshez képest nem látszott javulás az engedélyek számában. Kilenc hónap alatt körülbelül 4200 engedélyt adtak ki a fővárosban, ami 2015 azonos időszaka után a legalacsonyabb szám. A budapesti piac lassabb indulásának hátterében az állhat, hogy itt a társasházi építéseken belül is nagyobb projektekről van szó, amelyek előkészítése még hosszabb időt vehet igénybe.

A megyei jogú városokban az egyszerű bejelentések száma és társasházépítések is élénkültek, ezek összessége január és szeptember között jelentősen meghaladta a 2020 azonos időszakit, az előző évek első kilenc hónapját nézve azonban még elmaradást mutatott. A városokban viszont már a csúcsot döngető 2019-es engedélyszámok sem voltak messze, a községekben pedig már ennél is többen indították el a házépítési projektjüket:

a községekben az egyszerű bejelentések száma megközelítette a 6 ezret. a tavalyi azonos időszakhoz képest ez 58 százalékos emelkedés, de 2019-hez képest is több, mint 34 százalékos.

A 2021 harmadik negyedévében, a legalább 10 lakást tartalmazó, már megvételre hirdetett társasházakban összesen 13 500 lakás épül az Eltinga Vidéki Lakáspiaci Riportja alapján, Budapesten ez a szám 21 ezer. Míg vidéken inkább kisebb lakásos társasházak a jellemzőek, addig a fővárosban a nagyobb projektek. Ezt mutatja, hogy Budapesten 50 százalékkal kevesebb új építésű projekt található, miközben az új lakásszám magasabb.

Ugyanakkor vidéken is nagyon eltérő kép rajzolódik ki, ha az egyes területeket külön-külön vizsgáljuk:

  • A megyék között a legtöbb (legalább 10 lakásos, értékesítés alatt álló projektben található) lakás Somogyban épül (2272 lakás), ami elsősorban a Balaton környékét jellemző jelentős építési hullámnak köszönhető,
  • míg a második helyen Pest megye áll (1982 lakás), amit a főváros közelsége húz felfelé.
  • Szintén sok (több mint 1800) lakás épül Győr-Moson-Sopron megyében.
  • A negyedik és ötödik helyezett Hajdú-Bihar és Csongrád megyében ezer körül alakult az új lakások száma.

Az ellenpólust Nógrád és Tolna megye jelentette, ahol tízlakásos projektben nincs értékesítés alatt álló lakás, de Békés megye is csupán 31 ilyen lakással rendelkezik.

A következő időszakban az építési kedv emelkedése folytatódhat, az október óta elérhető NHP Zöld Otthon Hitel ugyanis nagyon kedvező kamatozású forrást biztosít a vásárlók és új háza építtetők számára, ráadásul a CSOK-ot igénylőknek nulla százalékos hitelkamat mellett érhető el.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City 2

Waterfront City 2

1033 Budapest, Folyamőr utca 5
169 db lakás
26 – 60 m2 alapterület
32 – 67 M Ft
Átadás:
2022 Q2

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
citadella budapest_getty