Előfizetői tartalom

Bemondták a szakik: 2022-ben ilyen megbízási időre és árváltozásra számítsunk ha felújítunk, vagy építtetünk

Portfolio
Nehéz volt az idei év mind a lakosság, mind az építőipari szektor tagjai számára, a hiány és gyorsan változó árak folyamatos bizonytalanságban tartották az egész piacot. Ezeket a tapasztalatokat összegzi az újHÁZ Centrum legújabb kutatása, amely szerint a felújító és építkező magyarok 83 százaléka érzékelt költségnövekedést a beruházás közben, a kivitelezők pedig az árak további emelkedésével és 1-6 hónapos vállalási idővel számolnak a 2022-es évre. A felmérés bemutatója során azt is megtudtuk, hogy árkorrekciókra azoknál az építőipari termékeknél lehet csak számítani, ahol az árak elszállását, valamilyen külföldi (gyárak leállása a járvány miatt, BASF gyár leégése, stb.) eseményből fakadó, jelentős kínálatvisszaesés okozta. A többi anyagnál, nem látni olyan piaci folyamatot, ami áresést idézne elő.

2021-ben mind a gazdasági-, mind pedig a közéletben forró téma volt az építőanyagárak drasztikus emelkedése, valamint annak okai és következményei. Az energiaárak nemzetközi növekedése, a nagyhatalmak közti konfliktusok, a konténerhiány és az Ever Given konténerhajó megakadása mind hozzátettek ahhoz, hogy a lakosság az elmúlt évben készlethiánnyal és megugró árakkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés