Budaörs agglomeráció
Ingatlan

Már felmérés is bizonyítja: az agglomerációba menekülnének a fővárosiak

Portfolio
Több cikk is megjelent a témával kapcsolatban a Portfolio-n, hogy a fővárosiak egyre inkább elhagynák Budapestet az agglomeráció kedvéért. A költözési hajlandóságot és annak erősségét most a Publicus Népszavának készített felmérése is bizonyítja, mely szerint a budapestiek közel harmada, 31%-a már idén költözne, az ő kétharmaduk pedig az agglomerációt megcélozva el is hagyná a várost (a maradék egy harmad a városon belül váltana). A kiköltözők túlnyomó részét esetleges zöldterület bővülések és az autómentesítés sem győzné meg a maradásról, ami mutatja, hogy többről van itt szó mint a friss levegő hiányáról.

A főváros népessége már 2016 óta folyamatosan csökken, a pandémia beálltával pedig csak még inkább felgyorsult a folyamat. Az emberek nagy része nem megy messzire és leginkább a fővárosi agglomerációban telepednek le (közben egyre népszerűbb desztináció a Balaton is, amit egyre többen választanak állandó lakhelyként - nem kis mértékben a home office elterjedésének köszönhetően).

A Publicus felmérése szerint a válaszadók negyede egyáltalán nem tervez költözni, mivel már most is zöldövezetben élnek. Korcsoport szerint nem meglepő módon a 29 év alattiak a legmobilisabbak - az ő körükben 50-50 százalék azok aránya akik kiköltöznének és akik a városon belül váltanának lakhelyet.

Érdekes fejlemény továbbá,

hogy a költözni vágyókat már a forgalomcsökkentés és a zöldterületek növelése sem győzné meg a maradásról.

Arra kérdésre ugyanis, hogy letenne-e költözési szándékról, ha az autóforgalom visszaszorításával több lenne a zöld és a kevesebb a jármű, a megkérdezettek 63 százaléka nemmel válaszolt (32 százalék biztosan nem, 31 százalék valószínűleg nem). A kifejezetten az agglomerációba készülők körében 78 százalékukat nem hatja meg a bővülő zöldterületek víziója - ez leginkább a nyugdíjasokat és a fiatalokat érdekli. A panelben élők az átlagnál nagyobb hajlandóságot mutatnak a maradásra.

A nagy kivándorlási hullám az ingatlanárakban is megmutatkozik, hiszen az elővárosokban a használt lakások átlagára már a fővárosit is messze meghaladta - az agglomerációban a tavalyi év első féléves adatai alapján 50 millió forintba kerül egy használt lakás, szemben a budapesti 36,2-vel (ebben persze a lakások mérete is közrejátszik).

A fővárosiak agglomeráció felé tartó exodusa az utóbbi hetekben meglehetősen forró témává vállt. Ahogy azt a Portfolio is megírta, az elővárosokban egyre nagyobb feszültségeket okoz az egyre több kiköltözni vágyó és több polgármester is jelezte már, hogy ők köszönik szépen az érdeklődést, de már megteltek. Legutóbb Zsámbék csapott oda törvényileg az esetleges társasház-építési szándéknak. A város helyi főépítésze a CSOK támogatásokat tette felelőssé.

Címalpkép: Getty Images/ Craig Hastings 

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
london felhőkarcoló