FONTOS Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban
 
Előfizetői tartalom

Mindenki erre vár, de vajon tényleg esésnek indulnak idén a lakásárak?

Portfolio
Az IMF októberi jelentése szerint jelentős kockázatokkal kell számolnunk a fejlett országok lakáspiacain, amelyek ha materializálódnak, akkor a lakásárak akár 14%-kal is visszaeshetnek. Több tényező is van, amelyek tényleg afelé mutatnak, hogy idén akár véget is érhet az őrület a világ lakáspiacain - ilyen a mindenhol emelkedő kamatkörnyezet és a fiskális szigorítás is. Mindezek ellenére azonban mi nem fogadnánk nagy téttel arra, hogy esésnek indulnának a lakásárak, sem Magyarországon, sem a nagyvilágban. Hogy miért is lehetséges ez, arra a The Economist segít nekünk választ találni.

Honnan indulunk? A lakásárak nem csak Magyarországon emelkednek drámai ütemben, de szinte a teljes fejlett világban. Az IMF globális lakásárindexe szerint a lakásárak reálértéken már messze meghaladják a 2008-as válság előtti csúcsokat is. Ezt támasztja alá az Economist alábbi ábrája is, mely 31 ország lakáspiacát összesítve mutatja meg hogyan változtak a lakásárak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés