Előfizetői tartalom

Mindenki erre vár, de vajon tényleg esésnek indulnak idén a lakásárak?

Portfolio
Az IMF októberi jelentése szerint jelentős kockázatokkal kell számolnunk a fejlett országok lakáspiacain, amelyek ha materializálódnak, akkor a lakásárak akár 14%-kal is visszaeshetnek. Több tényező is van, amelyek tényleg afelé mutatnak, hogy idén akár véget is érhet az őrület a világ lakáspiacain - ilyen a mindenhol emelkedő kamatkörnyezet és a fiskális szigorítás is. Mindezek ellenére azonban mi nem fogadnánk nagy téttel arra, hogy esésnek indulnának a lakásárak, sem Magyarországon, sem a nagyvilágban. Hogy miért is lehetséges ez, arra a The Economist segít nekünk választ találni.

Honnan indulunk? A lakásárak nem csak Magyarországon emelkednek drámai ütemben, de szinte a teljes fejlett világban. Az IMF globális lakásárindexe szerint a lakásárak reálértéken már messze meghaladják a 2008-as válság előtti csúcsokat is. Ezt támasztja alá az Economist alábbi ábrája is, mely 31 ország lakáspiacát összesítve mutatja meg hogyan változtak a lakásárak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái