Előfizetői tartalom

Lakáspiaci buborékra figyelmeztet Svájc - Jobb, ha tartalékolnak a bankok

Portfolio
A svájci bankoknak védekezniük kell a lakáshitelezési kockázatok ellen - közölte szerdán a kormány, megkongatva a vészharangot Európa egyik legdrágább ingatlanpiacán, ahol a teljes jelzáloghitelezés több mint 1000 milliárd dollárra duzzadt. Az alacsony kamatlábak, a sok lakossági hitelfelvétel, a megemelkedett lakásárak, a túlfűtött lakáspiac miatt félő, hogy az 1990-eshez hasonló ingatlanbuborék és összeomlás alakul ki Svájcban - írja a Reuters.

A 2021-es magyar piachoz hasonlóan, Svájcban is mélypontra kerültek a kamatlábak, amik egyrészt generálták a bankok masszív hitelezését és a lakástulajdonosok hitelfelvételét, másrészt az ingatlanárak megugrását is előidézték. A Svájci Nemzeti Bank becslése szerint: a családi házak és a magántulajdonban lévő lakások átlagára az elmúlt 15 évben több mint 80%-kal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés