lakásfelújítás
Ingatlan

Milyen hozamok mellett lehet ma kiadni egy lakást vidéken és Budapesten? - Itt a nagy lakbérkörkép

Portfolio
A bérleti díjak áprilisban tovább nőttek, és elérték a koronavírus-válság előtti szintet – állapítja meg legfrissebb fővárosi bérlakáspiaci elemzésében a Rentingo.com. Két éve nem volt ilyen drága a lakásbérlés Budapesten, márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, így a múlt hónapban átlagosan havi 165 ezer forintot kértek a fővárosi bérbeadók kiadó lakásukért. A bérleti díjak alja, a piac fordulópontja tavaly márciusban volt, azóta az inflációt is túlszárnyalja a lakbérek növekedése. A bérleti díjak mellett a hozamokat pedig legfrissebb elemzésében, az Ingatlan.com vizsgálta.

Ehhez hasonló trendekről számol be az Ingatlan.com felmérése is, ami a Rentingo 165 ezres átlagával szemben 175 ezer forintos átlagos bérletidíj-szintet mért Budapesten. Utóbbi, kerületi szinten 120 ezer (XXI. kerület, Csepel) és 250 ezer (V. kerület, belváros) forint közti eltéréseket takar.

A keresőportál a főváros mellett a nagyobb vidéki városokban is elkészítette a felmérést, ott a budapestinél mintegy harmadával olcsóbban, átlagosan 120 ezer forintért bérelhetünk lakást. A szélesőértékeket itt Székesfehérvár-Veszprém 130-140 ezer forint körüli átlaga és Békéscsaba-Miskolc 80-90 ezer forintos átlaga jelenti.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Budai Walzer II. ütem
38–102 m239–100 M Ft
Metrodom River
28–116 m239–117 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft
Westside Residence
30–108 m235–110 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

A hosszútávú lakáskiadással elérhető bruttó hozamok tekintetében a lakbérekhez viszonyított magasabb lakásárak miatt Budapesten alacsonyabbak a számok.

A fővárosban lakáskiadással átlagosan 4,75 százalékos bruttó hozamra lehet szert tenni.

A legdrágább kerületekben viszont ennél is alacsonyabb a hozam, a XII.-ben például mindössze 3,75 százalék, de az I.-ben, a II.-ban és az V.-ben (utóbbiban az Airbnb típusú kiadás jelentősen magasabb hozamai miatt is drágábbak az ingatlanok), is mindössze 4 százalék körüli hozamra számíthatunk, akárcsak a XI. kerületben. Ennél

magasabbak a hozamok az olcsóbb kerületekben, a XV., XXI. és XXIII. kerületekben 5,3 százalék körül alakul az átlag, míg a X. kerületben még ma is 5,8 százalékra számíthatunk.

Vidéken ennél is magasabb hozamok érhetők el lakáskiadással. A vidéki átlag a budapesti, befektetési szempontból vonzóbbnak számító kerületekkel, vagyis 5,3 százalékkal egyezik meg. Bár Győrben, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérváron mindössze 4,3-4,6 százalék mérhető, Pécsen 5,3, Miskolcon 5,8, Nyíregyházán 6,2, Salgótarjánban pedig 8,3 százalékra számíthatunk.

Mielőtt azonban mindenki elindulna Salgótarjánba lakást venni érdemes megjegyezni, hogy ott a kereslet is meglehetősen alacsony, így a kiadás folyamatossága szempontjából nagyobbak a kockázatok.

A bérleti díjak országos emelkedése részben azzal magyarázható, hogy sokkal szűkebb lett a kínálat. Egy évvel ezelőtt még országszerte 20 ezer lakást kínáltak kiadásra a tulajdonosok, idén viszont alig több mint 10 ezer kiadó lakásból lehetett válogatni, ami 49 százalékos visszaesést jelent” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap.

Lejtőn a hozamok

Az elemzés szerint a lakáspiaci folyamatokat meghatározó kamatemelkedés a kiadó lakások piacára is hatással van. Kevesebben vásárolnak majd lakáshitelből ingatlant, ez az lakásdrágulás ütemét visszafoghatja, emiatt viszont elbizonytalanodhatnak a befektetési céllal vásárlók, akik a kiadásból származó bevétel mellett eddig erősen támaszkodtak a lakások folyamatos felértékelődésére. Az elmúlt években a lakások drágulása kompenzálta a bérleti díjból elérhető hozamok csökkenését, ami szintén lelassult. A lakáshitelkamatok emelkedése pedig tovább fékezheti a lakások áremelkedését. A hozamok tehát lejtőre kerültek, a mostani értékekkel szemben 6-7 éve még Budapesten is 9 százalék körüli hozamok voltak mérhetők, egyes megyeszékhelyeken pedig mg ennél is magasabbak.

A KSH-Ingatlan.com lakbérindexéhez hasonlóan a Rentingo is a megerősítette, hogy a fővárosi lakásbérleti díjak elérték a koronavírus-válság előtti szintet, nominális értéken számolva az elmúlt két évben nem volt ilyen drága a lakhatás Budapesten. Előbbi cég márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal kértek többet a bérbeadók kiadó ingatlanjukért, ami átlagosan 165 ezer forintos bérleti díjnak felelt meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
budapest nő telefon parlament getty stock