mnb
Ingatlan

Ezeket a műemléki épületeket újította fel az MNB alapítványa

Portfolio
Összefoglalta az MNB alapítványa, hogy az elmúlt 7 évben mely budapesti romos ingatlanok felújítását, új funkcióval való megtöltését végezték el.

Szinte pont 5 éve adott interjút a Portfolio-nak Fekete Zoltán, az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója.Az Optima, amely az MNB alapítványának vagyonát is kezeli, akkor közel 70 milliárd forintnyi ingatlanvagyont kezelt, köztük számos műemléki épületet, fejlesztési területet és az volt a céljuk, a cég működését átstrukturálva egy új alapkezelőt hozzanak létre. Az akkori célokról itt írtunk részletesen:

Azóta több lepusztult budapesti házat is megvásárolt a jegybank Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványa (PADME), amit aztán felújított és új funkcióval látott el. Az elmúlt hét évben ezek a házak:

  • Budai Óvárosháza

A budai várban álló egykori városháza épülete Bölcs Várként újult meg, doktori programoknak ad helyszínt, valamint a Pabooks könyvkiadó székhelye is lett.

  • Ybl Vízház

A Várkert Bazár előtt álló egykori, Ybl Miklós által tervezett Vízház 2016-ban került alapítványi tulajdonba. A rekonstrukció során egy olyan létesítmény kialakítása volt a cél, amely a művészetek számára is új lehetőséget kínáló tereket nyújt, ebből született meg az Ybl Budai Kreatív Ház koncepciója. A másfél évig tartó kivitelezési munka során speciális technológiákat alkalmaztak, a műemlékvédelmi szempontokat kiemelten kezelő helyreállításon túl.

  • Úri utca 72. - Budapest Centre for Long-term Sustainability (BC4LS)

A budai Várnegyed saroképülete hosszú ideje üresen állt, a ház egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a feltételezések szerint volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború során búvóhely és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta. 2015-ben az alapítvány megvásárolta az ingatlant, és megkezdte rekonstrukcióját. A többéves előkészítés és két évig tartó rekonstrukció eredményeként oktatási-tudományos funkciót lát el az épület, valamint egy új, a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ kezdi meg benne a működését.

  • Kecskeméti campus

A PADME jogelődje 2015-ben megvásárolta az akkori főiskolával szemközti, 5,5 hektáros ingatlant, amely telken kezdődhetett el az új campus kialakítása. A tervezéskor fontos szempont volt a modern oktatástechnológia mellett, hogy az épületek megépítése során környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak. Az ingatlant úgy alakították ki, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a környezetterhelése, vagyis hosszú távon gazdaságosan, fenntartható módon legyen üzemeltethető.

Június 8-9-én jön a Portfolio Property X 2022 élménykonferencia. Részletekért kattints!
  • Kálmán Imre utca 20.

A műemlék jelentőségű területen fekvő épület 2014-ben került alapítványi tulajdonba. A százéves belvárosi műemlék ekkor már két éve állt üresen. A felújítás 2015 augusztusában kezdődött, a megvételkor ugyan elfogadható műszaki állapotban volt, ám az új funkció és az elavult gépészeti és elektromos berendezések miatt – főbb épületszerkezetek megtartása mellett – teljes körű rekonstrukcióra volt szükség. Az épület homlokzata örökségvédelmi értéket képvisel, míg a belső átalakítása az új bérlő elvárásainak megfelelően történt. 2020 tavaszától egy nemzetközi világszervezet regionális központja kapott helyet az épületben.

  • Oktatási és Konferenciaközpont – Balatonakarattya

A balatonakarattyai 6 hektáros ingatlan 2015-ben került alapítványi tulajdonba. A terület korábban évtizedekig gyerekek és fiatalok üdültetésére szolgált, most a területre oktatási és rekreációs központot tervez az alapítvány. Ez a központ a közép- és felsőoktatásban tanuló fiataloknak és más továbbképzésben résztvevőknek biztosít majd oktatási helyszínt, valamint konferenciaközpontot.

  • Postapalota - Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

A Széll Kálmán téren álló Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Királyi Posta irodaházaként. A föld alatti részekkel együtt 11 szintes, 18 500 négyzetméter hasznos területű épület története során többször súlyos károkat szenvedett. Miután a Magyar Posta 2008-ban eladta és kiköltözött belőle, évekig üresen állt. A Pallas Athéné Alapítvány 2016-ban vásárolta meg, és megkezdte teljes rekonstrukcióját. A már zajló felújítás során, 2018-ban a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg a Buda Palotát. A folytatódó rekonstrukció nyomán 2022-ben a főváros műemlék jellegű irodaháza nyitotta meg kapuit az épületben, ahová az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egysége költözött. A Buda Palota helyet ad a Pénzmúzeumnak is.

A Pallas Athéné Alapítványnak és jogelődjeinek juttatott, összesen 266,4 milliárd forint vagyon 2022. március 31-re 280,8 milliárd forintra gyarapodott. Az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok 243,8 milliárd forintot befektetési jegyben, 2,7 milliárd forintot ingatlanban, 21,8 milliárd forintot bankbetétben, valamint 12,5 milliárd forintot vállalati kötvényekben tartanak.

BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
BIF LOFT Irodaház (Bihari)
20 m23230–3410 Ft
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Infopark (E)
674 m213–14
myhive Haller Gardens
13726 m214.5–17

Címlapkép: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Szigetszentmiklós hév állomás