property x
Ingatlan

Ezek most a legnagyobb veszélyek a hazai ingatlanpiacra nézve

Portfolio
Elkezdődött a balatonfüredi Portfolio Property X 2022 konferencia, ahol az ingatlanszakma képviselői egy kétnapos rendezvény során vitatják meg a piac alakulásának aktuális folyamatait. Vajon milyen kilátások várnak a hazai gazdaságra? Milyen hatással lesz ez az ingatlanbefektetésekre nézve? Mennyire stabilak az alapok ahhoz, hogy egy egészséges befektetési volumen alakulhasson ki? Mibe érdemes most fektetni a pénzt? A konferencia délelőtti szekciójában többek között ezekről a kérdésekről beszélgettek a szakértők.

Ma délelőtt 10 órakor megnyitotta kapuit Balatonfüreden a Portfolio Property X 2022 konferencia, ahol a következő másfél napot az ingatlanpiac főbb kérdéseinek szentelve mondják el aktuális várakozásaikat a szakértők.

Gazdasági kilátások

Az elmúlt másfél-két évben 4-5 olyan sokk érte a magyar gazdaságot, ami máskor évtizedenként egyszer fordul elő. Ezek közé sorolható egyrészt a gazdasági újranyitás, ami szétzilálta az ellátási láncokat, nyersanyag- és alapanyaghiányt eredményezve. Másrészt az energiaáremelkedés, aminek következtében az áram és földgáz ára történelmi magasságokba emelkedett, az utolsó olajválság óta nem volt ekkora áremelkedés, Mindez a cserearány-romlás miatt szivattyúzza ki a pénzt az országból. Harmadrészt a globális élelmiszerár-emelkedés említhető, végül pedig a háború, ami exportkereslet-csökkenéshez és ellátási nehézségekhez vezetett.

A fenti folyamatok évente a GDP 5 százalékát kiszívják az országból. A költségvetésnél egy gyenge induló pozícióból - 2017-2019 között már elindult a romlás - jött egy nehéz folytatás. A külkereskedelmi mérleg is drasztikusan romlik, ismét beértünk az ikerdeficit korába. A növekedés terén azonban optimisták lehetünk, jelenleg nincs Lehman-momentum vagy koronavírus-sokk, összességében indokolt az óvatos üzleti tervezés, de az alappálya nem tragikus.

Befektetési forgalom alakulása

Európában abszolút csúcson van a befektetési volumen, sikerült tovább vinni a koronavírus előtti lendületet, de van egy jelentős törésvonal az eszközosztályok és földrajzi tekintetben is. Észak-Európában sokkal erősebb volt a visszapattanás, a magyarországi számokon a háború közelsége is meglátszik. A szakértők többsége az ipari szegmensben hozamcsökkenésre számít, az irodapiacon ugyanakkor emelkedhetnek a hozamok.

Magyarországon a befektetési forgalom 1,1 milliárd euró környékén stagnál, itt nem volt V-alakú visszapattanás.

A budapesti irodapiacot nézve van egy jelentős verseny Dél-Buda és a Váci út között, most mintha Dél-Buda lenne inkább fókuszban. A hotelfejlesztésekben a Balaton és a megyeszékhelyek fejlesztései erősödtek fel.

Mennyire válságálló a hazai ingatlanpiac?

Eddig a bérbeadóknak kedvezett a világ, most az irodapiacon egyértelműen bérlői piac van, a prémium irodai szegmensben hozamemelkedés várható. A logisztikában viszont termékhiány van, de nem látható, hogy tovább csökkennének a hozamok. A bérlőket terhelő költségek jelentik most az egyik legnagyobb problémát, az infláció megingathatja a bérlők stabilitását, főleg a KKV-k esetében.

Első körben a befektetési piacon soha nem az árak változnak, hanem a volumenek, ebben már látható a csökkenés, ami év vége felé az árakban is láthatóvá válhat.

Most mindenki cashflowmenedzsmentre gyúr, gyűjti a pénzt az árnyomás alatt lévő eszközök megvásárlására. Az ingatlan azonban továbbra is jó befektetés, de be kell rendelkezni hosszútávú tartásra és prémium minőséget kell fejleszteni. A bérleti díjak emelkedni fognak, de nem drasztikus módon.

Mindenképp kijelenthető, hogy faramuci helyzetben van az ingatlanpiac, egy kicsit el kell gondolkodni azon, hogy mit és hogyan kellene csinálni a magas infláció, a fenntarthatósági nyomás és az elszálló alapanyagárak mellett. Egyszerre kell rugalmasnak lenni és hosszú távon gondolkodni, ami nagy kihívást jelent. Részben ezek miatt

a fejlesztések jelentősen le fognak lassulni, a volumen vissza fog esni.

Az ESG szerepe kapcsán kérdés, hogy melyik oldalról jön a cégek felé a nyomás a zöldülés felé. A megfejtés egyelőre egyszerű: jelenleg egyértelműen a finanszírozói oldalról a zöldkötvényibocsátás és a zöld befektetői elvárásokon keresztül. Digitalizáció terén viszont egyértelműen el van maradva az ingatlanszektor.

A konferencia délelőtti programjában az alábbi szakértők vettek részt előadóként:

Képek és címlapkép forrása: Stiller Ákos

eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Liszicsanszk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapest lakás Andrássy út