Budapest városkép lakás
Ingatlan

Friss elemzés figyelmeztet a magyar lakásárakkal kapcsolatos kockázatra

Portfolio
Világszerte lassulás következhet a globális lakáspiacon, ahogy a központi bankok mindenhol szinte egyidejűleg emelik a kamatokat a szintén világszerte elszálló infláció leszorítására. A lakásárak korrekciójának kockázata Magyarországon az egyik legmagasabb az OECD tagállamok körében - számolta ki a Bloomberg több indikátor segítségével is.

Magyarország a harmadik helyen áll az OECD országok között a lakásárak korrekciójának kockázatát tekintve, hazánkat csak Csehország és Új-Zéland előzi meg - derül ki a Bloomberg számításaiból. A hírügynökség összesen öt tényezőt vett figyelembe, melyekben Magyarország mind az egyik legmagasabb értéket mutatta: ilyen a lakásár-lakbér vagy a lakásár-jövedelem arány, a reál és a nominál árnövekedés, valamint a kihelyezett lakossági hitelek volumene.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy minden ország lakáspiaca meglehetősen eltérő szerkezetű - nem mindegy például, hogy mekkora a saját tulajdon aránya (ami Csehországban és Magyarországon éppen összehasonlítható, de Új-Zélanddal már kevésbé), mennyi új lakás épül, vagy éppen milyen kormányzati ösztönzők működnek. Ennek fényében az összehasonlítást is érdemes helyén kezelni.

Az elemzés szerint a globális lakáspiac lassulás előtt áll, ahogy a fejlett és feltörekvő országok központi bankjai szinte egyidejűleg emelnek kamatot a mindenhol elszálló infláció megfékezésére.

A kamatemelések viszont nem csak az inflációt szoríthatják le, hanem a finanszírozás drágulásával a lakáspiaci keresletet is jelentősen visszavethetik. Az elmúlt két évhez képest ez jelentős fordulatot jelent, hiszen a pandémia alatt a történelmien alacsony kamatok és a kormányok stimulusai sosem látott mértékben fűtötték a piacot.

A lassulásról - ami még mindig csak az emelkedés ütemének visszaesését jelenti, konkrét áresést aligha - egyre többen cikkeznek, legutóbb épp a Financial Times hasonló elemzését szemléztük a témában. Ők akkor arra a konklúzióra jutottak, hogy a világ 20 nagyobb, fejlettebb gazdaságában mind lassulni fog a lakásárak növekedése a következő két évben, van ahol egyenesen esni is.

A Bloomberg ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakáspiac lassulása a teljes gazdaság növekedését visszavetheti a fejlett országokban, hiszen az ingatlanok építése és értékesítése szerte a világon fontos multiplikátorai a gazdaságnak. A hírügynökség munkatársa fel is hívja a figyelmet arra,

hogy ha a központi bankok túl agresszívan állnak bele a kamatemelésekbe, akkor akár egy következő válság magvait is elvethetik.

Mint mindig, úgy most is felhívjuk viszont a figyelmet (a pánikkeltés elkerülése végett), hogy egy 2008-as összeomlástól továbbra sem kell tartani. Ahogy azt a hírügynökség is kiemeli, a bankok jelentősen szigorítottak a hitelkihelyezési folyamataikon, a háztartások megtakarításai továbbra is erősek, és sok országban még mindig lakáshiány van. A munkaerőpiac is mindenhol erős (nagyon alacsony a munkanélküliség), ami fontos puffert jelent.

Címlapkép: Getty Images

trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Budapest lakás Andrássy út