vitorlas
Ingatlan

Így lett a Balaton a hazai lakáspiac sztárja - Miért fordult hirtelen mindenki a magyar tenger felé?

Portfolio
Nagy átalakulások zajlottak az elmúlt két évben a hazai lakáspiacon, miután egyes országrészek korábban soha nem tapasztalt mértékben felértékelődtek a lakásvásárlók körében. Míg a 2014-2019 közötti időszak elsősorban a fővárosi lakáspiac aranykorának tekinthető, addig 2019 óta az élhetőbb vidéki területek iránt ugrott meg a kereslet. Ennek lett a legnagyobb nyertese a Balaton, ahol a keresletre reagálva a kínálat, vagyis a lakásfejlesztők is intenzív építkezésekbe kezdtek.

Bár a Balaton környéke mindig is kedvelt célpontja volt a lakásvásárlóknak, a pandémia kezdete óta ugrásszerűen megemelkedett a magyar tenger körüli ingatlanok iránti kereslet, ami a lakásárakban és a lakásfejlesztések számában is megmutatkozik. Minek köszönhető ez a hirtelen jött érdeklődés? Nézzük a főbb okokat!

Az elmúlt két évben a járványügyi helyzet miatt sokan döntöttek úgy, hogy a megtakarításaikat a főváros helyett inkább egy tóparti ingatlanba fektetik, ami, ha nem is állandó lakhelyként, de időről időre lehetővé teszi a nagyvárosból történő kiszakadást. Ehhez nagyban hozzájárult a technológiai fejlődés, aminek köszönhetően egyre többen tehetik meg, hogy online, otthonról végezzék a munkájukat, kevésbé korlátozva a hétvégékre az ott tartózkodást.

A kereslet tehát sokat erősödött, ugyanakkor ahogy az OTP Ingatlanpont egy korábbi elemzése rámutat, míg 2020-ban a vásárlók inkább a magánnyaralók és önálló házak felé fordultak, addig 2021-ben már az új építésű társasházi lakások voltak a legkeresettebbek, amelyek nemcsak szezonálisan, hanem egész évben használhatók. A Balaton déli partja kiemelt népszerűségnek örvend, hiszen Siófok és környéke mind a négy évszakban élhető, infrastrukturálisan megfelelően ellátott.

Értékesítői elmondások alapján a szezonalitást felváltotta az egész éves kereslet,

ami 2022 elején az északi parton ugyan minimálisan csökkent, de ez a déli parton nem volt érezhető, ott idén is tovább nőtt az értékesítések száma, sőt már a parttól távolabbi településeken is megjelentek a nyaraló és egész évben lakható lakás vásárlás céljával érkezők.

Jó befektetés egy balatoni ingatlan?

A Balaton környéke kétségtelenül az egyik legválságállóbb része a hazai lakáspiacnak.

A 2008-as válság során, amikor országosan – beleértve Budapestet is – néhány év alatt több mint 20 százalékkal csökkentek az árak, addig a Balaton-parti településeknél ez mindössze 5-10 százalék volt. Az azóta eltelt időszakban pedig a népszerű üdülőtelepüléseken jelentős értéknövekedésen mentek keresztül az ingatlanok, ami a pandémia alatt és azóta sem állt meg, a panorámás és vízparti ingatlanok árnövekedése akár a 30%-ot is meghaladta. A vásárlók jellemzően azokat az ingatlanokat keresik, amelyek egész évben használhatók, nem csak a nyári szezonban.

Ebből adódóan a térség kedvelt célpontja lett a befektetőknek is, akik a már említett értéktartás és a kiemelt bérbeadhatóság miatt keresik ezeket a lakásokat. A külföldi utazási korlátozások miatt a Balaton az elmúlt két évben a turizmus szempontjából rendkívül erős évet zárt és egyelőre úgy tűnik, hogy a korábbi kereslet az idei évben is kitart. A szabadidős turizmus mellett az üzleti turizmus is erősödik, a hotelek ismét több rendezvénynek, konferenciának adnak otthont. A Balaton körül ráadásul több infrastrukturális beruházás is indult, és a jövőre Európa kulturális fővárosává váló Veszprém erősödő turizmusa is újabb lendületet adhat a tópartnak.

A déli part most a nagy kedvenc

Az ingatlan.com számai szerint az országban minden negyedik új lakást Balaton környéki településeken kínálják eladásra, így

aki most vásárolna, több mint 1300 új lakás közül választhat a tó körül.

Különösen a déli parton aktívak most a fejlesztők, ahol mintegy 750 új lakás van a kínálatban. Széles a kínálat a városokban, de a kisebb településeken is előfordulnak látványos fejlesztések, amilyen például a Biggeorge Property fejlesztésében megvalósuló Szemesbay Resort Balatonszemesen, ami a Balaton parton közvetlenül a kikötő mellett épül, valamint a Siófokon, szintén a vízparton épülő Silverbay Residence.

Balatonszemes, a közel 2000 fős apró település a déli part ékköve. Számos lehetőséget ad az aktív és passzív kikapcsolódásra egyaránt, valamint a vitorlázás szerelmeseinek is kiváló helyszín, hiszen a kikötő közelsége miatt pár perc alatt kihajózhatnak a Balatonra.

A Biggeorge Property beruházásában megvalósuló, közvetlenül a vízparton épülő Szemesbay Resort-ban, 33-107 négyzetméter közötti méretekben, a leginnovatívabb építészeti megoldásokkal, kültéri medencével és minőségi anyaghasználattal kínálnak új lakásokat. A Szemesbay Resort lakásainak nagy része örökpanorámás kilátással rendelkezik a Balatonra, a többi lakás pedig a kikötőre, vagy a hangulatos belső kertre néz.

Az igen népszerű Siófokon, amely Budapesttől csak 1 órányi autóútra fekszik, épül a Silverbay Residence, melyben 32-145 négyzetméter közötti méretben válogathatunk a lakáskínálatból. A lakások mindegyike erkéllyel rendelkezik, a földszinten privát kertek, a legfelső emeleten panorámás tetőteraszok emelik a lakások értékét.

Mindkét fejlesztés területén kültéri medence, tágas teraszok és a parkolást biztosító mélygarázs is készül, ahonnan a lakások megközelítését lift biztosítja.

Vízparti helyszínek lévén számos lehetőség adódik a kikapcsolódásra. A vízisportok kedvelői gyakorolhatják az állva evezést, vagyis a SUP-ot, a vitorlázás szerelmesei pedig a karnyújtásnyira lévő kikötőből hajózhatnak ki és csodálhatják meg a balatoni naplementét.

A cikk megjelenését a Biggeorge Property támogatta.

Címlapkép forrása: Biggeorge Property

szu-25 csatarepülőgép ukrán légierő ukrajna háború
tajvan
buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
toronto kanada