Előfizetői tartalom

Borzasztó állapotban vannak a magyar ingatlanok - Ez a rezsiszámlán is meg fog látszódni

Portfolio
Borzasztó állapotban vannak energetikai szempontból a magyarországi lakások, otthonok, ami bizony a rezsiszámlán is meg fog látszódni amint életbe lép a rezsicsökkentés módosítása. Az energetikai tanúsítványok statisztikái szerint az átlagos magyar otthon FF besorolású, ami azt jelenti, hogy az épület szokásos használatához kapcsolódó energiaszükséglet évente 201 és 250 kWh/m2 között van. Ez egy kisebb lakás esetén ez még átlag alatti fogyasztást is jelenthet, azonban egy 100 vagy több négyzetméteres családi ház már aligha férne bele a kormány által meghatározott átlagba. A tanúsítványi statisztikákból kiderül továbbá, hogy a szegényebb megyékben élők bizony sokkal nehezebb helyzetben lehetnek.

Nincsenek túl fényes állapotban energetikailag a magyarországi otthonok, derül ki az erre vonatkozó statisztikákból. Mielőtt azonban ezt számokkal is megmutatjuk előbb tisztázzuk (újra), hogy mik is azok az energetikai besorolások, tanúsítványok.

A lehetséges energetikai besorolási osztályok törvényileg „AA++”-tól „JJ”-ig terjednek, ahol az AA++-os házaknak minimális energiaigénye van, a JJ-seknek pedig kiemelkedően rossz. Az, hogy egy ingatlan melyik csoportba is fog kerülni meglehetősen sok tényezőtől függ (ilyen az épület külső szerkezeteinek hőszigetelési jellemzői, az épület külső lehűlő felületeinek és térfogatának aránya, a fűtési és melegvíz rendszerek típusát, hatékonyságát és a megújuló energiák felhasználását. Ezekről a tényezőkről bővebben ebben a cikkben írtunk).

A legfontosabb kritérium azonban egy otthon besorolásánál az az épület energiahatékonysága. Törvényileg ez

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés