Előfizetői tartalom

Kiderült, hogy mennyivel drágíthatja a családiház-építéseket a zöld hitel 2.0

Pásztor Roxána
A zöld hitel kibővített keretösszegének szigorodó feltételéről már biztosan hallottak azok, akik érdekeltek a témában, a 80-90 kWh éves fajlagos energiaigény közötti különbség laikusként viszont kissé megfoghatatlannak tűnik. Hasonlóan az is, hogy mekkora könnyebbséget jelent a házépíttetőnek, hogy BB energetikai minősítési követelményt meghagyta az MNB, és nem módosította AA kategóriára. Szakértő bevonásával utánajártunk, hogy mit jelentenek ezek a minősítések, mit jelent pontosan a 90-ről 80 kWh-ra csökkentett fajlagos éves energiaigény mutató a gyakorlatban, milyen műszaki beavatkozásokkal lehet jobban közelíteni ezeket a határszámokat, és ezek mennyivel emelhetik meg a végső kiadásokat. A korábbi cikkünk főleg az új társasházi lakást vásárlók megnyugtatására szolgált, a mostani pedig a házépítőknek lehet hasznos iránymutatás.

A lakásállomány korszerűbbé tétele, valamint az energiahatékonyság javítása érdekében az MNB két energiahatékonysági paraméterhez kötötte a zöld hitel igénybevételének lehetőségét. Társasházi lakások esetén hiteles energetikai tanúsítványt, míg családi ház építésnél - lévén, hogy tervasztalon, vagy építés alatt álló ingatlanra tanúsítványt még nem lehet...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái