Előfizetői tartalom

Ezért van bajban a középosztály: egyre kevesebbet költünk kajára és kényelemre, egyre többet lakhatásra

Portfolio
A középosztálybeli emberek jövedelmük egyre nagyobb részét költik lakhatásra, ez a növekedés pedig olyan területekről von el pénzeket, mint az étkezés, a ruházkodás vagy a kikapcsolódás és szabadidő - derül ki az OECD legfrissebb ingatlanadózási jelentéséből. Ugyan ez az állítás nem tűnik túl elképzelhetetlennek a hazai tapasztalatok alapján (látva az elmúlt évek brutális lakásáremelkedését), azonban fontos tudni, hogy ennek nem feltétlenül kellene így lennie, illetve a változásnak sem kellene ilyen drasztikusnak lennie. Nem meglepő módon a legtöbb fejlett ország együtt küzd ezzel a problémával, ahogy a lakásárak látszólag töretlenül emelkednek tovább.

A lakhatási költségek a háztartások büdzséjének legnagyobb kiadási tétele, legyen bármely gazdag is egy háztartás. A jövedelemeloszlás alsó ötödébe tartozó háztartások esetében a teljes kiadásaiknak több mint egyharmadát, a felső ötödbe tartozó háztartások esetében pedig az egynegyedét teszi ki a lakhatás (a lakhatási költségek alatt az OECD a bérleti díjat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés