zöld iroda ingatlan
Ingatlan

Minden eddiginél fontosabb az energiahatékonyság az irodabérlésnél

Portfolio
Az üzleti élet területén egyre fontosabb szerepet kapó ESG jelentősen átalakítja az irodabérlés szabályait, valamint a bérbeadók, bérlők és különböző szolgáltatók hozzáállását az irodákhoz – ez volt a fő megállapítása a New Work által szervezett kerekasztal-beszélgetésnek.

Ahogy azt Hubert Abt, a New Work és a workcloud24 alapítója nyitóbeszédében elmondta, hiába nő napról napra az ESG jelentősége, az ingatlanpiacon belüli konszenzus és egyértelmű kritériumok hiánya gyakran megnehezíti a témában való eligazodását. Határozottan úgy véli, hogy a hangsúlyt az épületek működése közben keletkező szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kellene helyezni, és a piacnak át kellene térnie egy szén-dioxid-kibocsátás-alapú minősítési rendszerre. Mint kifejtette, a jelenlegi minősítési rendszerek, mint a LEED vagy a BREEAM, nem ilyen kritériumokon alapulnak, és nagy hangsúlyt fektetnek az olyan zöld kezdeményezések jutalmazására, mint például a tetőkön elhelyezett méhkaptárak, amelyek szép kiegészítői bármely épületnek és jót tesznek a mikrokörnyezetnek, de nincsenek tényleges hatással a szén-dioxid-kibocsátásra.

Hubert Abt elismerte, hogy bérlőként néhány évvel ezelőttiig egyáltalán nem foglalkozott az energiahatékonysággal és a szén-dioxid-kibocsátással. Mikor azonban meg akarta érteni az irodái üzemeltetésének környezeti hatását, azzal szembesült, hogy az irodatulajdonosok gyakran nem akarták nyilvánosságra hozni a birtokukban lévő adatokat a GDPR-ra hivatkozva, vagy egyszerűen nem álltak rendelkezésre bérlőre vonatkozó adatok, csak az egész épületre vonatkozóak. Még mindig nem sok bérlő kér ilyen adatokat, de úgy véli, hogy ez a jövőben változni fog, és ha a bérbeadók nem tesznek eleget a hasonló kéréseknek, akkor nem fognak tudni irodaterületet bérbe adni.

Horváth Áron, a CBRE ingatlantanácsadó cég fenntarthatósági vezetője megerősítette, hogy egyre több kérést kapnak az ügyfelektől a dekarbonizáció irányába. Bár akadnak, akik egyszerűen csak "ESG-konformok" akarnak lenni konkrét célok nélkül, a piaci szereplők többsége egyre nyitottabb a téma megismerése iránt.

Gyöngyösi Zsolt, a Property Market Zrt. szálloda- és irodafejlesztésekért felelős igazgatója örömmel látja, hogy a nemzetközi zöld minősítési rendszerek, mint a LEED és a BREEAM, az elmúlt évek során sikeresen felhívták a piaci szereplők figyelmét a zöld megoldások fontosságára. Az energiaválság azonnal megváltoztatta a fejlesztők gondolkodásmódját, többségük az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások biztosítására összpontosít az új és meglévő projekteknél. De ez nem elég, a bérlők gondolkodásmódjának is meg kell változnia - tette hozzá.

Dr. Helembai Gábor, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda szenior ügyvédje az ún. „zöld bérleti szerződésekkel” kapcsolatos tapasztalatokat ismertette. A „zöld” rendelkezések a bérleti szerződések három fő területét érintik általában: építés/kialakítás és karbantartás (pl. milyen fenntartható anyagokat és beszállítói láncokat használhatnak a bérbeadók); a használat és épület menedzsment (pl. zöld energia, energiatakarékos eszközök használata), valamint a felek részéről történő adatszolgáltatás (pl. okos mérőeszközök, megfigyelő rendszerek használata). Hozzátette, hogy a magyar piacon a fentiek tekintetében eddig jellemzően csak puha kötelezettségvállalások jelentek meg a zöld bérleti szerződésekben, de az egyre szigorúbb szabályozási háttér és ezzel párhuzamosan a felek ilyen irányú igényei miatt egyre gyakoribbak a kemény, kikényszeríthető és szankcionálható kötelezettségvállalások is ezen a téren.

Mint a hallgatóság tagjai kifejtették, a bérleti szerződések sok megkötést jelentenek az ingatlankezelők számára. Nehezen tudnak megfelelni az ESG-követelményeknek, amikor a bérleti szerződések gyakran előírják, hogy az irodaházak hűtő-fűtő rendszereinek a nap 24 órájában kell működniük. A beszélgetés részvevői elismerték ezt és hozzátették, hogy arra számítanak, hogy ahogy a piaci szereplők ESG ismeretei bővülnek, változni fognak a dolgok.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft
myhive Thirteen (Globe)
0 m211.5–12.5
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
lánchíd budapest getty stock