Előfizetői tartalom

Így vették át a külföldi befektetők helyét a magyarok az ingatlanpiacon

Portfolio
2022 első félévében a hazai befektetési piac 0,6 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 7 százalékkal maradt el az előző éves adattól, a forgalom jelentős részét (47 százalékát) néhány nagy összegű tranzakció adta. Míg azonban 5-10 évvel ezelőtt a befektetők nagy része külföldi volt, addig az idei tranzakciók 74 százaléka hazai befektetőkhöz kötődött - derül ki az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentéséből. Az elemzés alapján megnéztük, mi jellemzi most a hazai befektetési piacot, és hogyan aránylanak a magyar számok a régiós országok teljesítményéhez.

Bár a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok hatására a befektetők kiváró álláspontra helyezkedtek, a folyamatban lévő tranzakciók nem álltak le, a kivárás várhatóan a 2023-as befektetési forgalomban érezteti majd a hatását. Magyarországon az elsődleges hozamok tekintetében az ipar-logisztika szegmensben 25 bázispontos csökkenés, míg az irodák és bevásárlóközpontok esetén stagnálás figyelhető meg. Az RICS szakembereinek többsége szerint az ingatlanpiaci ciklus a kezdeti visszaesés szakaszában tart, a piaci szereplők szerint, a nemzetközi befektetők és bérlők bevonzása szempontjából a nemzetközi folyamatok mellett országspecifikus kockázatok is erősödtek.

Az első félév befektetési forgalma 2021-hez hasonlóan alakult, de előretekintve, a gazdasági bizonytalanság és a finanszírozás drágulása csökkenti a befektetési keresletet. 2022. első félévben a kereskedelmiingatlan-piac befektetési forgalma 0,6 milliárd eurót ért el, ami 7 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az első félévben két 50 millió eurót elérő vagy meghaladó, nagy összegű adásvételi tranzakció történt, amelyek a teljes befektetési forgalom 47 százalékát adták.

A volumen 38 százaléka kiskereskedelmi ingatlanok, 32 százaléka irodaházak, 23 százaléka ipari-logisztikai ingatlanok, 5 százaléka szállodák, 2 százaléka fejlesztési telkek adásvételéből adódott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés