Előfizetői tartalom

Szépen halad a magyar építőipar a gödör alja felé

Portfolio
Újabb előrejelzést tett közzé az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association), amely 8 kelet-európai ország építési piacát kutatja. Délkelet-Európában ezek alapján zsugorodás várható 2024-ig, de mivel a régió a 2016-2021 közötti bőséges építkezés utáni időszakon van túl, a piac az előrejelzések szerint a csúcsról jön lefelé, így a várható 3%-os csökkenés nem számít drámainak. Dráma a kelet-európai régióban van, mely 2018-ban érte el a csúcsot, és a piac körülbelül 10%-kal a csúcsszint alatt volt még az ukrajnai háború kezdete előtt is. Ukrajna nélkül a régió várhatóan 2023-ban éri el mélypontját. A Magyarországra vonatkozó előrejelzés pedig még ennél is pesszimistább, még úgy is, ha 2023-tól az uniós források kifizetésre kerülnek.

A délkelet-európai régióban szinte minden országban lefelé módosította az EECFA a nyáron készített, 2023-ra vonatkozó előrejelzéseit. Három ország van csupán, ahol 2024-ig bővülés várható és összességében Románia és Szerbia építési piacának várható zsugorodása húzza negatívba a régiót. Románia meglehetősen pesszimista, a piac 2024-re csaknem 10%-os csökkenést...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái