Előfizetői tartalom

Itt a kerületi lista: nézzük, hol a legolcsóbbak és hol a legdrágábbak az új lakások

Portfolio
Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az Eltinga ismét kiadta negyedéves Budapesti Lakáspici Riportját. Az adatbázisból kiderül, hogy a kínálati négyzetméterárak mintegy 5 százalékkal nőttek egy negyedév alatt Budapesten, és már meghaladják az 1,4 millió forintot. A számok mögött azonban nagy kerületi eltérések tapasztalhatók, a legolcsóbb és a legdrágább kerület között mintegy háromszoros az árkülönbség.

Szeptember óta több mint 2600 lakás értékesítése kezdődött el új építésű projektekben, ami nagy ugrás az előző két negyedév 1000 körüli számához képest. Legutóbb ennyi új építésű ingatlan értékesítése 2019 és 2021 második negyedéveiben indult el. Az új kínálat azonban más volt, mint a korábbi negyedévekben: a nagyobb lakásszámú projektek eddig sosem képviseltek ekkora súlyt,

az indított projektek átlagos nagysága meghaladta a 80 lakást.

A meghatározó piaci szereplők tehát a kedvezmény áfa-határidő kitolása után is mennek előre, és bíznak abban, hogy lesz vevője az épített lakásaiknak a következő évek során, ugyanakkor egyre több esetben új fizetési ütemezések is megjelennek a piacon: az egyik legnagyobb fejlesztőnél például lehetővé tették az euróban történő fizetést is, de más piaci szereplők is kedvezményeket biztosítanak a vételárból, ha nem a korábbi években általánossá vált 10-90, vagy 20-80%-os fizetési ütemezést választják a vevők.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés