régi, új, lakás, épület, ingatlan, város, belváros,
Ingatlan

Mutatjuk az összes budapesti kerület legolcsóbb és legdrágább utcáját - Brutális szélsőségeket látunk

Futó Péter
Az előző hetekben átfogó cikkben mutattuk be Budapest - lakásárak szerinti - legolcsóbb és legdrágább utcáinak listáját, most viszont egy még részletesebb ábrát készítettünk azzal a céllal, hogy a kerületen belüli szélsőségekre is fény derüljön. Hasonló módszer mentén megnéztük az összes kerület legolcsóbb és legdrágább közterületét, és a köztük lévő árkülönbségeket.

Budapest kerületeinek jelentős része lakáspiaci szempontból egyáltalán nem homogén. Mind az ingatlanok típusa, mind azok életkora és állapota szerint nagyon nagy kerületen belüli különbségeket láthatunk. Van, ahol a családi házas övezet mellett lakótelepek, míg máshol a régi bérházak között modern, új építésű társasházak is megtalálhatók. Mindez a kerület lakásáraira is erős hatással van, a kerületi átlagokból ugyanakkor ezek a különbségek nem derülnek ki.

Míg a legolcsóbb és a legdrágább budapesti kerület között alig több mint kétszeres az árkülönbség, addig az utcák szintjén már több mint tízszeres árkülönbségeket látunk. Természetesen a legdrágább utcák többsége az egyébként is legdrágább kerületekben található, ahogy a legolcsóbb utcák is többségében a legolcsóbb kerületekben, de ahogy már utaltunk rá, kerületen belül is lehetnek nagy különbségek.

Míg az V. kerületben az átlagos négyzetméterár 1,2 millió forint körül alakult tavaly, addig a legolcsóbb XX., XXI. és a kevés adat miatt nem ábrázolt XXIII. kerületben a 600 ezer forintot sem érte el az átlagos négyzetméterár. Ehhez képest a legdrágább utcában a 2,5 millió forintot is meghaladta, míg a legolcsóbban a 250 ezer forint alatt maradt.

Kerületen belüli különbségek

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy az egyes kerületekben melyek voltak 2021-ben a legolcsóbb és legdrágább közterületek. A listán adatvédelmi okok miatt most is csak azok az utcák szerepelnek, ahol egy év alatt legalább három adásvétel történt. Az adatok a KSH nemrég megjelent Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 kiadványából származnak.

Jól látszik, hogy azokban a kerületekben a legnagyobbak az utcák közti árkülönbségek, ahol van egy-egy kiugróan drága kerületrész. Az I., a II. és az V. kerület mindegyikében bőven 2 millió forint feletti négyzetméteráron vannak a legdrágább utcák lakásai, miközben bizonyos utcákban 800 ezer forint alatt is lehetett lakást találni a vizsgált időszakban.

Az olcsóbb kerületekben ugyanakkor nem nagyon vannak felfelé kiugró utcák, a kerületek közel felében nincs olyan utca, ahol elérné az 1 millió forintot a négyzetméterár. Külön érdekes, hogy van öt olyan kerület, ahol a legdrágább utca árazása sem éri el az V. kerület legolcsóbb utcájának 798 ezer forintos árszintjét. Ezek csökkenő sorrendben a XX., XV., XVIII., XXI. és XXIII. kerületek, utóbbiban 2021-ben még a 600 ezer forintot sem érte el a legdrágább utca átlagos négyzetméterára.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m241.15–119.94 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Waterfront City IV. ütem
28–99 m249.9–219.9 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

A lakásárak szerinti leghomogénebb kerület tehát a XIX., ahol mindössze 1,8-szeres az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább utca között, ez 454 és 815 ezer forintos négyzetméterárakat jelent. A kerületek többségében ez az érték 2-2,5-szeres értéket mutat, míg hét olyan kerület van, ahol a legdrágább utca árszintje több mint 3-szorosa a legolcsóbbénak. Ezen belül is kiugró a III. kerület, ami a főváros tíz legdrágább és tíz legolcsóbb utcájának listáján is szerepelt, így ott a két szélsőérték között közel 5-szörös az árkülönbség.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
salamon-szigetek-marovo