építkezés lakásépítés
Ingatlan

Drága mulatság a saját lakás építése: de mégis milyen árakra kell számítanunk?

Portfolio
Az egy négyzetméterre vetített kivitelezési árakban jelentős, akár kétszeres különbségek is lehetnek 2023-ban attól függően, hogy a leendő háztulajdonosok pontosan hol, milyen méretű, jellegű, felszereltségű ingatlant rendelnek meg. A számításokat az alapanyagárak és a költségek erőteljes ingadozása is megnehezíti, éppen ezért kiemelten fontos a tervezési és kivitelezési folyamatok folyamatos felügyelete, kézben tartása, aminek hatékony eszköze a digitalizáció - derül ki a PlanRadar felméréséből.

A cég által közzétett áttekintés szerint az önálló családi ház építésére vállalkozó megrendelők a legdrágábbnak számító fővárosban négyzetméterenként 786 ezer, míg a legolcsóbbak közé sorolható észak-magyarországi régióban 370 ezer forint közötti kivitelezési költséggel kalkulálhatnak 2023-ban. Ez az összeg a kivitelezők munkadíját, valamint a burkolatok árát is tartalmazza, viszont nincs benne a telek megszerzésével járó kiadás, ami a helyszíntől függően jelentős eltéréseket mutat. A legolcsóbb régiók közé tartozó Szabolcsban már pár millió forintért is találhatunk alkalmas területet, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező építési telek Budapesten vagy az agglomerációban akár ennek a 3-4-szeresébe is kerülhet.

A kivitelezési költségek alakulásával is kiemelten foglalkozunk a március 30-i Építőipar 2023 konferencián. Részletekért kattints!

A kivitelezés költségeit jelentős mértékben meghatározza, hogy a megrendelő milyen típusú és felszereltségű házat szeretne, a felmérésben országos átlagban átlagosan ezekkel az összegekkel számoltak:

  • Családi ház: 600 000 Ft/m2
  • Konténerház: 450 000 Ft/m2
  • Könnyűszerkezetes szerkezetkész ház: 350 000 Ft/m2
  • Könnyűszerkezetes félkész ház: 450 000 Ft/m2
  • Könnyűszerkezetes kulcsrakész ház: 550 000 Ft/m2

A tervezéskor érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen alapanyagokra, felszereltségre van szükség. Nagy a választék, a minőségben és az árakban jelentős a szórás. A beszerzést érdemes minél előbb elkezdeni az áringadozások kivédésére. Azt is mérlegelni kell, hogy az olcsó termék is lehet drága, ha gyorsan elhasználódik, cserére szorul vagy a karbantartása hosszú távon túl sokba kerül. Célszerű ésszerű kompromisszumokat kötni, lehet, hogy a megrendelő ívelt falú fürdőszobára vágyik, de jó, ha tudja, hogy egy négyszög alakú helyiség kialakítása az új házban kevesebbe kerül és egyszerűbben megoldható - hívták fel a figyelmet a vállalat szakértői.

lakáskiállítás 2023
Április 21-23. között 12. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

Címlapkép forrása: Getty Images

építkezés daru
tőzsde
Fribourg Svájc
parkolóház sorompó
europai-unio-euro-europai-gazdasag

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
építkezés daru