Előfizetői tartalom

Kijöttek a legfrissebb számok: ennyibe kerül ma egy új lakás Budapesten

Portfolio
A listázott projektek és lakások számában is visszaesés történt az előző negyedévhez viszonyítva a budapesti újlakáspiacon. Az eladott lakások száma 30 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez viszonyítva, alig több mint 700 új építésű lakást adtak el a fejlesztők az év kezdetén. Az elmúlt hét évben ez volt a második legalacsonyabb érték, mindössze a pandémia kitörését követő lezárások időszakban (2020. II. negyedév) kelt el kevesebb új építésű lakás Budapesten. Az alacsony kereslet ellenére azonban az árak enyhén tovább emelkedtek, az ELTINGA által közzétett Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisából kiszámoltuk, mennyibe kerül ma egy átlagos új lakás a fővárosban.

Az előző negyedévben rengeteg új lakást öntöttek a fejlesztők a piacra, így nem csoda, hogy az alacsony kereslet hatására az idei év elején kevesebb új fejlesztés értékesítése kezdődött el. Mindössze 840 új lakás jelent meg a piacon, aminél kevesebbet utoljára a 2020-as pandémia idején tapasztalhattunk. A legtöbb nagy fejlesztő az év végén már piacra hozta új projektjeit, így idén mindössze 6 olyan fejlesztés indult, ami elérte az 50 lakásos nagyságot. Az aktuális felmérés 18 883 lakást tartalmaz, amelyek mindegyike olyan fejlesztésben található, ahol 2022 novembere és 2023 februárja között legalább egy lakást kínáltak eladásra.

lakáskiállítás 2023
Április 21-23. között 12. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

Az alacsony kereslet és a kevés új projekt hatására a szabad lakások száma stagnált: jelenleg 6200 új építésű ingatlant lehet megvásárolni Budapesten. A 2024 második felében vagy későbbi átadással hirdetett projektekben a lakások több mint fele továbbra is szabad, viszont az idei befejezésű ingatlanok majdnem 70 százaléka már gazdára talált. Az előző negyedévhez képest harmadával nőtt azoknak a lakásoknak a kínálata, amelyeket már befejeztek, vagy elindították a használatbavételi engedélyezési eljárást.

A tartósan alacsony kereslet hatására a kínálati négyzetméterárak növekedése megállt, a mindössze 0,7%-os növekedés inkább stagnálásnak nevezhető. Az éves árváltozás 19,6%-os volt, ami 10 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévben mért érték.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés