Előfizetői tartalom

Aggódhatunk? - Növekszik a szakadék az új és a 10-15 éves irodaházak között

Portfolio
A napokban számoltunk be arról a 7 éves irodapiaci csúcsról, ami a BRF 2023 első negyedévére vonatkozó legfrissebb jelentésből derült ki: az üresedési ráta 12,2 százalékra kúszott fel, a nettó abszorpció pedig negatív tartományba került, összesen 19 160 négyzetméterrel csökkent a teljes elfoglalt állomány mérete a negyedévben. Kell vajon aggódnia a magyar irodapiacnak, vagy még éppen egészséges szintű az üresedés? Erről kérdeztük a hazai irodapiaci tanácsadókat, a válaszokat egy kétrészes sorozatban mutatjuk be. Íme az első rész, amelyben Borbély Gábor, a CBRE Magyarország kutatási igazgatója, Tóth Kristóf, a Colliers Magyarország kutatási igazgatója, és Hegedűs Orsolya, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának Valuation Associate kollégája, és a tanácsadási, valamint piackutatási részleg vezetője szólalt meg.

A hazai ingatlanpiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a június 7-i Portfolio Property X konferencián.

"A kihasználatlanság további emelkedésére számítunk"

A 2010-es évek elejét idézi az elég mérsékelt irodapiaci kereslet, amit magyarázhat a hazai gazdaság gyengülő teljesítménye, de leginkább globális okokat kell mögötte keresnünk. Az egész európai körkép eléggé egységes, a régióban Prága és Belgrád lóg ki a sorból, előbbiben a meginduló új fejlesztések, utóbbiban az orosz üzleti élet aktivizálódása húzta felfelé a keresletet - véli Borbély Gábor MRICS, a CBRE Magyarország kutatási igazgatója.

Itthon a kihasználatlanság további emelkedésére számítunk, ami mögött leginkább a nagybérlők irodaportfóliójának racionalizálása áll: a bérlők jobb és hatékonyabb irodát szeretnének, inkább kisebbet, de azt jobban átgondoltan.

- mondta el a szakértő, majd hozzátette, hogy pont ezért látják azt, hogy a központi elhelyezkedésű, magasra pozicionált, energiahatékony és jól alakítható irodák iránt nő a kereslet, még ilyen szűkösebb időkben is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés