Előfizetői tartalom

Hatalmas rejtett áresés jöhet a hazai lakáspiacon

Az utóbbi hónapokban mind a vásárlók, mind az eladók azt látják a hazai lakáspiacon, hogy az árak megálltak, esetenként enyhén csökkentek is, de jelentős zuhanás azért nem következett be. Nagyon más képet kapunk azonban, ha azt is figyelembe vesszük, hogy rég nem látott magasságokban van az infláció, vagyis a lakások árváltozását nem nominál, hanem reálértéken nézzük. Így vizsgálva a piacot a 2008 utáninál is nagyobb rejtett áresés van kilátásban, ráadásul sokkal rövidebb idő alatt.

Ha a lakásárak változásáról beszélünk, általában automatikusan a lakások nominális árváltozására gondolunk, vagyis arra, hogy ténylegesen mennyit változnak az árak. A korábbi években ez nem jelentett problémát, hiszen az infláció mértéke alacsony volt, így nem volt nagy eltérés a lakások nominál és reál értékváltozása között. Egy olyan piacon viszont mint a mostani...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés