Előfizetői tartalom

Jól indult, de menet közben félrecsúszott a Balaton beépítésének szabályozása

Portfolio
Látványos építkezések tucatjai indultak az utóbbi években a Balaton-parti településeken, a tó környékének beépítése azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. Kevesen tudják, de már az 50-es években világszínvonalú terv készült a Balaton fejlesztésére, az építkezések azonban mégsem eszerint valósultak meg. A tó környékének építészetéről Wettstein Domonkos, a Balaton 20. századi tervezéstörténetének kutatója a Válasz Online-nak beszélt.

Az ország első átfogó fejlesztési terve 1958-ban a Balatonra készült el, a tópart turisztikai célú fejlesztésének kezdete azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. A Balaton urbanizációjának az első lökést az 1861-ben megépült Déli Vasút jelentette, ami közvetlen közlekedési kapcsolatot teremtett a déli part és a főváros között - mondta el a lapnak a szakember. Ennek célja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés