szöul dél-korea
Ingatlan

Szárnyal az irodapiac a világ egyik legnagyobb városában

Portfolio
A globális trenddel szöges ellentétben a dél-koreai Szöulban virágzik az irodapiac. Az A kategóriás irodaterületek több mint 98%-a foglalt, a bérleti díjak pedig 15%-kal nőttek tavalyhoz képest - írta meg a Bloomberg.

A város irodapiaca jelenleg a bérbeadók paradicsoma: az A-kategóriás irodák több mint 98%-a foglalt, a bérleti díjak pedig 15%-kal nőttek az előző évhez képest. Ez a megugró kereslet intenzív versenyt eredményezett a rendelkezésre álló területekért. Amikor például a jelentős méretű Gangnam kerületben található Parnas Towerben egy emelet szabaddá vált, számos hazai és nemzetközi vállalat vett részt a pályázaton, hogy egymást túllicitálják.

YJ Choi, a Cushman & Wakefield Korea bérbeadási vezetője megjegyezte, hogy a nagy tereket kereső bérlőknek korlátozottak a lehetőségeik, ezért hajlandók jelentős áremelkedést is elfogadni. Ez a helyzet nagyban különbözik az Egyesült Államokban tapasztalható helyzettől, ahol a távmunka miatt még most is rengeteg az üres iroda és a Bloomberg felmérése szerint ez a következő 9 hónapban még alacsonyabb lehet.

December 5-én a Property Awards 2023 díjátadón kiderül, melyek voltak az elmúlt egy év legfontosabb ingatlanpiaci teljesítményei, ahol többek között az Év Irodabérleti Tranzakcióját is díjazzuk. Részletekért kattints!

Érdekes ugyanakkor, hogy a koreai befektetőket a nagy nemzetközi kitettség miatt mégis jelentősen érintette a világpiaci válság, miután a világjárvány előtt a nyugdíjalapok, biztosítótársaságok és vagyonkezelők milliárdokat fektettek tengerentúli ingatlanokba, amelyek értéke később csökkenni kezdett. A dél-koreai piac azonban a kereslet-kínálat dinamikájának, a kulturális normáknak és a gazdasági rugalmasságnak köszönhetően továbbra is erős.

A CBRE adatai szerint Szöulban a harmadik negyedévben mindössze 1,7%-os volt az üresedési ráta, szemben az ázsiai átlag 19%-kal.

Claire Choi, a CBRE koreai kutatási vezetője szerint ez a kínálati hiány 2025-ig, az új projektek befejezéséig fennmarad. Arra is számít, hogy a bérleti díjak 2023-ban körülbelül 15%-kal emelkednek éves szinten.

A CBRE szerint a kormány által elrendelt építési korlátozások és a világjárványhoz kapcsolódó zavarok hozzájárultak ehhez a kínálathiányhoz. A kihívások ellenére a kereslet az erős hazai gazdaságnak köszönhetően stabil. A helyi vállalatok teszik ki a bérlők mintegy 80%-át, ami biztosítja, hogy a terület iránti kereslet akkor is magas marad, ha a külföldi vállalatok leépítenek.

A trendben emellett kulturális tényezők is szerepet játszanak. Ellentétben számos nyugati gazdasággal, ahol a távmunka népszerű, Szöulban és Ázsia nagy részén a munkavállalók nagyobb valószínűséggel térnek vissza az irodába, ha megkérik őket.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
BIF Tower
5600 m214–17
Bihari Irodaház
300 m23200–3500 Ft
myhive Átrium Park
13545 m213–17
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

Calvin Chou, az Invesco Real Estate társbefektetési igazgatója kijelentette, hogy Korea az elmúlt két évben globálisan a legeredményesebb irodapiac volt. A 4%-os jellemző bérleti hozamnál magasabb hitelfelvételi költségek ellenére az Invesco versenyképes ajánlatokat kapott egy Gangnamban található 17 emeletes irodatorony eladására, amit végül 385 millió dollárért adták el, közel kétszer annyiért, mint a 2017-es vételár.

Chou megjegyezte, hogy ez meglepte amerikai és európai kollégáit, és rámutatott, mennyire másképp működik az ázsiai piac. Hozzátette, hogy ez tükrözi a befektetők azon várakozását, hogy a bérleti hozam és a jövedelem Koreában idővel tovább fog nőni.

Címlapkép forrása: Getty Images

karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
karácsony gergely property market reloaded konferencia