Előfizetői tartalom

Mekkorák a különbségek a cseh és a magyar lakáspiac között?

Portfolio
Bár Csehország a gazdasági fejlettség legtöbb mutatójában rendre előrébb van mint Magyarország, időről időre érdemes összehasonlítani, hol is tartunk éppen. Nincs ez másként a lakáspiacon sem, ahol az árak és a jövedelmek viszonya, valamint a lakásépítések száma adhatja ehhez az alapot. Mivel a legtöbb elemzés a két ország fővárosát hasonlítja össze, ezért mi most a második legnépesebb városok, Brno és Debrecen lakáspiacát vetettük össze.

Brno és Debrecen országon belüli helyzete hasonlóságot mutat abban, hogy mindkét város az ország keleti felének jelentős regionális központja, ugyanakkor népességüket tekintve mintegy kétszeres a különbség a csehországi város javára. Ott a legfrissebb adatok szerint közel 400 ezer ember él, míg Debrecen lakosságszáma 200 ezer körül mozog.

Azt tudjuk, hogy Prága lakásárak szempontjából jelentősen drágább, mint Budapest és ez jövedelemarányosan is igaz a cseh fővárosra. A jövedelmekhez viszonyított bérleti díjakban Prága a második, míg Budapest a tizedik legdrágább főváros az unióban, a lakásárakhoz viszonyítva viszont előbbi toronymagasan a legdrágább, miközben a magyar főváros a hetedik legdrágábbnak számít. De mi történik akkor, ha a fővárosok helyett a két ország keleti felének központi városait nézzük?

Újlakáspiac

Ahogy a Property Forum cikke is rávilágít, Brnoban az elmúlt években csökkent az újlakáseladások száma: míg 2021-ben 1192 új építésű lakást adtak el az ottani piacon, addig tavaly már csak 492-t, ami az elmúlt évtizedben mért legalacsonyabb szám. Az utolsó negyedévben viszont az eladások növekedésnek indultak, így a fejlesztők bizakodva tekintenek az idei évre és bíznak abban, hogy a jelenlegi 2000 körüli új lakásból álló kínálatot gyorsabban felszívja a piac.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés