Előfizetői tartalom

Most kiderül, mennyire drága a lakhatás Magyarországon - Így állunk az unió többi országához képest

Mennyire drága ma Magyarországon a lakhatás? Vásárolni vagy bérelni éri meg jobban? Az Európai Unióban az utóbbi évtizedben több mint kétszer akkora ütemben emelkedtek a lakásárak, mint a bérleti díjak és ez Magyarországon sem volt másképp. Országonként viszont nagy eltéréseket látunk, akárcsak a lakhatási költségek jövedelmekhez viszonyított arányában. Az alábbiakban a vásárlás és bérlés kérdése mellett a budapesti lakhatási költségek szintjét európai összehasonlításban mutatjuk be.

Mindössze néhány olyan ország van az unióban, ahol 2013 és 2023 között a lakbérek nagyobb ütemben emelkedtek, mint a lakásárak. Ezek közé tartozik Ciprus, Finnország és Olaszország, melyek mindegyikére jellemző, hogy a lakásárak egy évtizeden keresztül szinte stagnáltak az országban. Ezeket a kivételeket leszámítva a lakásárak emelkedési üteme mindenhol meghaladta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés