Hogy lesz hatékonyabb, digitálisabb, fiatalabb a magyar építőipar?
Ingatlan

Hogy lesz hatékonyabb, digitálisabb, fiatalabb a magyar építőipar?

Portfolio
Mi lehet az öregedő, digitalizálódó, innovatív technológiákat adaptálni kényszerülő, hatékonytalanul működő hazai építőipar megmentésének és fejlesztésének a záloga? Erre keresték a választ szakértők és cégvezetők az Építőipar 2024 konferencia II/A szekciójában.

Pallosként lebeg a generációváltás az építőipar nyaka felett: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonnal el kell kezdeni a szerkezetváltást és a szervezetfejlesztést – tanácsolta nyitóelőadásában Papp Péter, a Flow Consulting Kft. partnere.

A szakember szerint érdemi hátrányban vagyunk a fejlettebb országokkal szemben, ahol a cégek időben tudnak készülni a várható piaci helyzetekre, ezekhez komplex stratégiákat építenek. Papp Péter úgy látja, érdemes feltenni a kérdést: vajon megtörtént, megtörténhet az általunk irányított rendszerekben a generációváltás? A folyamat legfontosabb része, hogy az idősebb korosztályból kikerülő menedzserek mennyire ismerik a fiatalokat, milyen hatékonysággal tudnak együttműködni velük. A szervezetfejlesztés mindezekre a kérdésekre hatékony választ tud adni – tette hozzá.

Varga László, a DMS One Zrt. üzletfejlesztési igazgatója előadásában azt elemezte, hogy jelenleg öt kulcsterület mentén zajlik a digitális átalakulás az építőiparban:

  •  a BIM technológia,  
  • a dokumentációk kezelése,  
  • a folyamatok követése,  
  • a mobil hozzáférés biztosítása  
  • és az adatvagyon megfelelő kezelése.

Az öt terület szigetszerű fejlődése mostoha körülményeket teremt, elvonja a munkatársak figyelmét az értékteremtő munkavégzésről – tette hozzá. A szoftverhasználati idő csökkentéséhez egyben kell szemlélni az öt területet. Hangsúlyozta: a magyar vállalatoknak érdemes belevágni a digitalizációba, de fontos figyelni a csapdahelyzetekre. Próbáljuk konszolidálni a rendszereinket, ne akarjunk egyből óriási változást végrehajtani. Vonjuk be a szállítókat is a rendszerek tervezésébe, és ne hagyjuk ki a felhasználókat – tanácsolta Varga László.

Szabó Norbert, a myPlan.cloud társtulajdonosa arra kereste a választ, hogy lehet teljes transzparencia az építési projekteken, hogyan vonjunk be minden szereplőt és hogyan szüntessük meg a projekt veszteségeit? Adataik szerint ugyanis átlagosan egy projekt értékének 4,2% elégetett költség, a legtöbb költséget a pontatlanság okozza.   Sok esetben azonban nincs idő bonyolult szoftvereket bevezetni a cég működésében: fontos, hogy olyan szoftverfejlesztő partnert válasszunk, akinek van építőipari tapasztalata. A digitális fejlesztések gyakorlati tapasztalatai között a QR kód fontosságáról és könnyű használatára hívta fel a figyelmet, de kiemelte, lényeges, hogy a rendszerben megjelenő munkafolyamatok könnyen követhetők legyenek, és a dolgozók könnyen megtanulják használni a rendszert.

Hogy lehet a gyakorlatban fejleszteni?

Az előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői arra a sokakat foglalkoztató kérdésre keresték a választ, hogy mi lehet az öregedő, digitalizálódó, innovatív technológiákat adaptálni kényszerülő, hatékonytalanul működő hazai építőipar megmentésének és fejlesztésének a záloga?

Cserkúthy András, a GLT Delta Kft. ügyvezető igazgatója szerint az üzleti tervezéssel hosszútávra is lehet előre látni: ezzel gyorsan és hatékonyan lehet reagálni a piaci folyamatokra, kihívásokra, sőt, akár más iparágakban is meg lehet találni az üzleti lehetőséget. A vállalatnál a hatékonyságon már egy évtizede dolgoznak: digitalizáció, BIM-modellezés – többek között ezek a hatékonyságot növelő intézkedések és beruházások mostanra valódi üzleti előnnyé értek, eredményeik például a gyors teljesítésben mutatkoznak meg.   

Papp Gábor, a Stratos Magasépítő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi építőipari szektorban a rendszerváltást követően alakult cégek dominálnak a piacon. Az ezeket irányító karizmatikus vezetők a következő évtizedben nyugdíjba fognak menni, megváltozik a board, más érdekek mentén fog működni a vállalkozás. A jövő szakembereit tehát idejében meg kell szólítani, hogy megvalósíthassák az innovációkat, nyitottak legyenek a lehetőségekre. Hozzátette: fontos, hogy olyan munkavállalói brandet hozzunk létre, ami a jövő munkavállalói számára vonzó tud lenni.  

Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója a stratégiaalkotás és az adatalapúság fontosságát hangsúlyozta, amik a cégnél számos fejlesztést megalapoztak. Az Újház Zrt. az ellátási lánc közepén helyezkedik el, ezért a cégvezető szerint együttműködésekkel, együtt kommunikáló rendszerekkel – a beszállítók és vásárlók között – lehet hatékonyságot fejleszteni. Emlékeztett arra, hogy a tavalyi évben az építőipar több nehézséggel is küzdött, ezért szoros együttműködésre és hatékony munkafolyamatokra volt szükség a sikerhez. Beszámolt arról is, hogy olyan technológiai fejlesztéseket vonnak be, amik napi 24 órában, online eléréssel lehetővé teszi a partnerek elérést, de AI-technológiákkal is dolgoznak, például az ajánlatok utókövetésére.  Serdült Sándor, a Layher Kft. ügyvezetője szerint az emberközpontúság nem feltétlenül jelenti egy cég sikerének kulcsát: sokkal inkább a közös innovatív gondolkodás viheti sikerre a munkafolyamatokat, így a cég teljes működését is. Hangsúlyozta, hogy a Layhernél a partneri együttműködések és a rugalmas, az igényeket figyelembe vevő ügyfélkiszolgálás a sikeres működés hosszú távú záloga.

Címlapkép forrása: Mónus Márton / Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas