Kiderült, mikor indulhatnak a régióközpontokat összekötő vasúti beruházások Magyarországon
Ingatlan

Kiderült, mikor indulhatnak a régióközpontokat összekötő vasúti beruházások Magyarországon

Portfolio
Az ingatlanbefektetések volumene a korábbi közel 2 milliárd euróról tavaly 0,5 milliárd alá csökkent Magyarországon. Hogy honnan lesznek megrendelések, és milyen megrendelésektől várja az építőipar a megmentést 2024-2026 között, arról Székely Ádám, az Infogroup ügyvezető igazgatója és tulajdonosa, az IFK, alelnöke a Portfolio Építőipar 2024 konferencián kérdezte a szakértőket, akik kitértek többek között arra is, hogy az ipari beruházásokhoz milyen infrastrukturális beruházások készülhetnek, hogyan lehetne anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni, illetve mi várható a vasútfejlesztések és a rákosrendezői projekt terén.

Az inflációs hangulat legyőzése után óvatos optimizmus uralkodik az ingatlanpiacokon Európában. Az irodákkal kapcsolatban is optimistább a hangulat. Az ipari termékek vonatkozásában a portfóliókat keresik a befektetők, de ez a kiskereskedelemben is igaz.

Magyarországon a szabályozási, pénzügyi és inflációs kockázatok jelentik a fő problémákat, így sajnos nem javult a régión belüli pozíciónk.

A yieldekben ez Csehországhoz és Lengyelországhoz képest 1-1,5 százalékpontos többletet jelent - mondta el Schőmer Norbert MRICS, az RICS Magyarország elnöke.

Beruházások

Az előttünk álló időszakban az ipari beruházásokhoz kötődő ingatlanfejlesztések lesznek a meghatározók, beleértve az infrastruktúrafejlesztéseket is. Egy autógyárnál például az ipari beruházás feltételeinek megteremtése mellett ez egyben térség- és városfejlesztést is jelent, akár több száz milliárd forint értékben, amiből a térség is profitál - emelte ki Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

Az EU 2030-as és 2050-es elvárásai meghatározzák, hogy a közúti szállításnak mekkora arányban kell vasútra terelődnie. Ez a trend már megindult, ami a beruházásokon túl is indukálni fogja a vasúti forgalmat. A vasútfejlesztéseknél figyelünk arra, hogy ne csak az ipari igényeket, de az egész térséget komplexen ki tudjuk szolgálni.

Ma Magyarországon a teherforgalom a közút és a vasút között 80-20 százalék, az M1-es autópálya külső sávja lényegében egy kamionsor.

Van ugyanakkor igény a nagyobb vasúti kapacitásra, és ezek megvalósítása nagyon fontos - hangsúlyozta Szilágyi Tibor, a MÁV Zrt. beruházási főigazgatója.

A szakértő szerint ez egyrészt a meglévő pályák felújítását jelenti a kiszámítható közlekedés miatt, másrészt az új fejlesztések részben az ipari oldal, részben uniós források általi támogatását.

2025-27-ben el fognak indulni a régióközpontokat összekötő vasúti beruházások.

Összesen több mint 2000 milliárd forint jut vasútfejlesztésre, emellett a saját vonalak felújítását hazai forrásból, egy 10 éves program keretében szeretnénk végrehajtani.

Probléma a ciklikusság

Az államnak általában akkor van forrása, ha fent van a ciklus, így nehéz anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni. Hogyan lehetne ezen javítani? - kérdezte Székely Ádám.

Nyul Zoltán elmondta, 2024-ben a magasépítési állami beruházások kettő kivételével be fognak fejeződni, emellett hat közbeszerzési eljárás fut, amit, ha el is fogadnak, akkor is csak 8-ra megy fel 2-ről a projektek száma. 2024-et ilyen szempontból el kell engedni, de

az előkészítésekkel foglalkozni kell, hogy ha a források nagyobb volumenben rendelkezésre állnak, akkor azonnal indíthatók legyenek a projektek.

Ha az államnál nincs pénz, akkor a gazdaságban is kevés van. Nekünk, az Atenornál is van két előkészített irodaházunk, ami összesen mintegy 40 milliárdos projekt. Jelenleg az E.ON székházon dolgozunk, de hogy a többit mikor indítjuk, az még bizonytalan - tette hozzá Schőmer Norbert.

Rákosrendező

Mi kell ahhoz, hogy egy Rákosrendező volumenű beruházás ne nyomja agyon a piacot? - hangzott el a kérdés.

Schőmer Norbert úgy véli, meg kell különböztetni az állami és a versenyszférát. Ha a piaci egyensúlyba az állam behoz egy plusz infrastruktúrát, az önmagában pozitív, amihez, ha oktatást, kultúrát is hoz, az is teljesen érthető. Ha viszont az állam a piaci méretekhez képest például az irodaállomány 1/8-át ráönti a piacra, az alapvetően forgatna fel mindent, elijesztve a külföldi befektetőket a magyar piacról.

Nyul Zoltán szerint a cél, hogy itt tényleg magas minőségű építési környezet jöjjön létre és ez katalizátorként szolgáljon arra, hogy kötöttpályás és közúti közlekedésfejlesztések is megvalósuljanak.

Szilágyi Tibor kiemelte, hogy Rákosrendezőn a vasút részéről 3 fontos vonal fut keresztül, de a korábbi teherforgalmi szerepének nagy részét elvesztette, így valóban vannak területek, amiket más funkciókra át lehet adni, ennek előkészítését elkezdtük.

Címlapkép forrása: Mónus Márton / Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas