Kisebb lakások több szobával - Mi folyik a magyar építőiparban?

2019. március 17. 11:05    
nyomtatás
 
Az elmúlt 10 évben az új építésű társasházakban csökkent a lakások átlagos mérete, de növekedett a szobák száma. Két azonos nagyságú otthon esetében mind többen választják azt, amelyikben több szoba van. A több szobára vonatkozó igényt a kibővített CSOK is támogatja, ám ha így megy tovább, egészségtelen irányba tolódik el az új építésű lakások piaca.


A KSH szerint a legutóbbi, 15 évvel ezelőtti nagy lakásépítési hullám idején, vagyis 2003-2004 körül a 40 négyzetméternél kisebb lakások aránya már 7 százalékra nőtt az öt évvel azelőtti 3 százalékról. Azóta ez az arány bizonyosan tovább emelkedett (bár KSH-s mutató nincs erre), különösen azért, mert a kis alapterületű lakások a legjobban bérbe adhatók, s ezeket keresik leginkább a befektetők. Márpedig Budapesten a vásárlók 30-40 százaléka ilyen volt az elmúlt 3-4 évben.

Kisebb lakások több szobával - Mi folyik a magyar építőiparban?


Csak egyszer kell elmenni és minden fontos infót megkaphatsz. Ne hagyd ki, sokat spórolhatsz!

A lakásárak folyamatos drágulása miatt a saját célra vásárlók is egyre nagyobb arányban mondanak le a nagyobb alapterületről a több szoba javára. Az igényekre válaszolni igyekvő lakásberuházók növelték a közepes és kisebb lakások arányát egy-egy projekten belül. Nem jellemző azonban, hogy engednék tologatni a válaszfalakat a még több szoba érdekében. Nincsenek rászorulva, a kereslet ugyanis annyira masszív, hogy a vevőjelöltek általában elfogadják a felkínált szobakiosztást, a nagy fejlesztők pedig eleve viszonylag széles kínálatot alakítanak ki egy nagy társasházi projekten belül.

Az OTÉK 1997-es rendelkezéseit 2008-ban úgy módosították, hogy nem 6, hanem már 8 négyzetméter a legkisebb lakószoba méret. Ez alatt csak gardróbnak vagy hálófülkének lehet nevezni és eladni. Fontos változás az is, hogy ha egy légtérben van a nappali és a konyha/étkező, akkor a nappalinak legalább 16 négyzetméternek kell lennie. Korábban a fejlesztők trükköztek és egy amerikai konyhás nappalinál a két funkciót együtt számolták. Ma már egyébként jellemző a 24-26 négyzetméteres nappali+konyha egy térben, helyenként 28-30 négyzetméterre is van példa.

A félszoba megjelölést manapság a 8-12 négyzetméteres helyiségre alkalmazzák. "Nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen méreteket és elnevezéseket jegyeznek be a társasházi alapító okirat alapján a tulajdoni lapra. Az előírásokat figyelmen kívül hagyó megoldások később akár gondot is okozhatnak " - figyelmeztetett nemrégiben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A szakértő részben arra a CSOK-előírásra utalhatott, amely előírta a minimális lakásméretet vagy szobaszámot.

Valkó Dávid

vezető elemző

OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont

Valkó Dávid, terület- és településfejlesztő geográfus, földrajz tanár, illetve újságíró alapdiplomája, majd ingatlanszakértő másoddiplomája megszerzését követően, 2000 óta ingatlanpiaci elemzőként tevékenykedik.... Tovább »Kisebb lakások több szobával - Mi folyik a magyar építőiparban?

A XIII. kerület példáján keresztül azt néztük meg, hogy a régebben épült házak lakásaiban egységnyi alapterületre mennyi szoba jutott a ma épülő lakásokhoz képest. A felmérésben a most a kínálatban szereplő századfordulón épült bérlakásokat, a 70-es években épült panellakásokat és a most a piacon lévő új építésű lakásokat néztük meg.

A vizsgált alapterület minden esetben 60-70 négyzetméter között volt. Ez alapján megállapítható, hogy a múlt század elején épült, nagy belmagasságú 60-70 négyzetméteres lakások több mint felében mindössze két szoba van. Ezzel szemben az azonos alapterületű panellakások legnagyobb része 3 helyiségből áll, míg a most épülő új lakások esetében 60-70 négyzetméteres alapterülethez szinte mindenhol legalább 3 különálló helyiség tartozik.Az egyszerre több kerületben is építkező Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás arra utalt, hogy erősen függ a lokációtól és a célcsoporttól, hogy milyen belső mixet alakítanak ki egy-egy beruházásnál. A XIII. kerületben például a lakások kb. 50 százaléka egy vagy másfél szobás, 30-45 négyzetméteres. A kijjebb lévő helyszíneknél eleve több családos vevőre számítanak, ott inkább a 2 hálószobás, 60-65 négyzetméteres otthonok vannak túlsúlyban. "Az emberek általában nem a négyzetméterre, hanem a szobaszámra koncentrálnak, funkciókra keresnek helyiségeket" - érzékeltette a vásárlói törekvéseket.

A több, nagy lakásszámú projektet maga mögött tudó SISKIN cégcsoport is érzékeli, hogy erősödőben van a több szoba iránti igény. Richter Ágnes marketing igazgató azonban leszögezte: nem cél, hogy élhetetlen méretű szobákat alakítsanak ki. Évek óta eleve úgy alakítják ki a lakásmixet egy-egy projektben, hogy minden célcsoport megtalálja a megfelelő méretű és beosztású lakást magának. Az egy gyermekes családok zömének a nappali+2 szobás, általában 50-65 négyzetméteres otthont ajánlják.

Elmondása szerint a vevőjelölteknek fenntartott bemutató lakásokban mindenki érzékelheti a valós méreteket, s ennek alapján hozhatja meg a végső döntést. Megerősítette, hogy a náluk befektetési céllal vásárlók az elmúlt években kifejezetten a kisebb alapterületű, általában 1-2 szobás ingatlanokat keresték, mert ezeket lehet a legjobban kiadni.A Reax Invest értékesítési képviselője szerint már jó pár évvel ezelőtt is viszonylag magas volt a kis alapterületű és ennek megfelelően kis szobaszámú lakások aránya egy-egy beruházásukban. Jelenleg az 50-55 négyzetméteresnél kisebb alapterületű otthonok aránya meghaladja az 50 százalékot az új projektjeikben. Megerősítette: az érdeklődők két azonos méretű lakás közül növekvő arányban inkább a több szobásat választják.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Befektetési ingatlant keres? Óriási áresés! (x)

Kiváló lehetőségeket rejtő ingatlanok jelentős kedvezménnyel! 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium