Magyarország az elsők között: ennyivel nőttek a lakásárak

2018. július 10. 13:53  english version   
nyomtatás
 
Az euróövezeti lakásárindex 4,5 százalékos növekedést mutatott 2018 első negyedévében, az előző év azonos időszakához képest, a legjelentősebb áremelkedés Lettországban (+13,7%), Szlovéniában (+13,4%), Írországban (+12,3%) és Portugáliában volt (12,2%) - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Magyarország szintén a sor elején helyezkedik el, két számjegyű árnövekedéssel.


Az idei év első negyedévében 4,5 százalékos lakásár-növekedésről számolt be az Eurostat az euróövezetben, míg 4,7 százalékos emelkedésről az EU-s országokat nézve. 2017 negyedik negyedévéhez viszonyítva 2018 első három hónapjában azonban csupán 0,6 százalékos növekedést mértek az euróövezetben, 0,7 százalékos emelkedést pedig az EU-ban. Az előző negyedévhez képest a legnagyobb növekedést Lettországban (+7,5%), Magyarországon és Szlovéniában (+4,4%), valamint Portugáliában (+3,7%) figyelhettük meg.

Éves százalékos lakásár-növekedés az eurózónában és az EU-ban

Magyarország az elsők között: ennyivel nőttek a lakásárak

Kép forrása: Eurostat

Az egy évvel korábbi árindexhez képest Magyarországon 11,5 százalékos volt az emelkedés, ezzel hazánk szintén a sor elején helyezkedik el. A szomszédos országok közül csak Szlovákiában (11,7%), illetve Szlovéniában (13,4%) volt nagyobb az áremelkedés. Ugyanebben az összehasonlításban csupán négy helyen, Olaszországban (-0,4%), Norvégiában (-1,1%), Svédországban (-0,4%) és Finnországban (-0,1%) csökkentek a lakásárak.

Az Eurostat legfrissebb adataiból is látszódik, hogy a régió ingatlanpiaca még mindig erős felfutási szakaszban van, amelyből Magyarország is kiveszi részét. Az áremelkedés mértéke hazánkban az előző év ugyanezen időszakához képest, és az előző negyedévéhez képest is magas, így még mindig az élmezőnyhöz tartozunk.
- nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House pr és elemzési vezetője.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta, hogy utoljára két éve, 2016 első negyedévében volt a mostani 4,4 százalékos negyedéves növekedésnél valamivel magasabb, 4,5 százalékos az áremelkedés, azóta jellemzően 1-3 százalék között ingadozott ez a mutató.

Magyarország az elsők között: ennyivel nőttek a lakásárak

Gömb Ház - további információért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium