Nincs semmi, ami megvédjen, ha új lakást veszel!

2018. május 8. 11:29    
nyomtatás
 
A lakáspiac 2014 óta szárnyal Magyarországon, ilyen növekedésnél pedig sokakban felmerül, hogy nem alakulhat-e ki buborék a piacon. Ennek eldöntéséhez érdemes az árak alakulását a jövedelmek alakulásához hasonlítani, vagy a fundamentumoktól való eltérést modellezni. A teljes piac helyett azonban, ajánlott az egyes lokációkat jobban megvizsgálni. Egyelőre nem látszanak igazán a hűlés jelei a hazai lakáspiacon, a Portfolio Lakás Konferencia 2018 panelbeszélgetésén a szakemberek egyaránt erős első 3 hónapról számoltak be az idei évet illetően. Az új lakás vásárlások kapcsán azonban a vevők óvatosabbak lettek, már nem vesznek meg mindent, fontosabbá vált számukra a referencia. Új lakás, tervezőasztalról történő vásárlásánál ugyanakkor maga a konstrukció hordozza a kockázatot, olyanért fizetünk, ami még nem is létezik, így tökéletes védelem és biztonság nincs.


Horváth Áron, az ELTINGA / Lakás Riport kutatóközpont vezetője, előadásában a lakáspiacról érkező információ áradat kezeléséről beszélt, míg ugyanis 2008 előtt nagy információhiány jellemezte az ágazatot, most jelentések, vélemények és hírek tömegei foglalkoznak a lakáspiaccal. A szakember beszélt arról, hogy Magyarországon a lakáspiacon jelentős felívelés látszik, nagy ár- és forgalom-növekedésre került sor az elmúlt években. Ezt támasztják alá a hasonló adatbázisok alapján összeállított indexek is, a köztük lévő árnyalatnyi különbségek mindössze az adatok eltérő tisztítási módjából fakadnak. Egy ilyen mértékű növekedésnél sokakban felmerül, hogy esetleg buborék alakul ki. Az árakat ennek eldöntésére érdemes a jövedelmek alakulásához hasonlítani, vagy a fundamentumokról való eltérést modellezni, a nemzetközi összehasonlítás, és ez alapján levont következtetések problémásak lehetnek. A szakember szintén hozzátette, hogy buborék lokálisan alakulhat ki, a részpiacokra érdemes figyelni, mivel a piaci felívelésben jelentős különbségek vannak.

Nincs semmi, ami megvédjen, ha új lakást veszel!


Az ingatlanpiacon ciklusok követik egymást, nagy kérdés azonban, hogy hogyan reagál a szabályozás a ciklusra. Például az áfa, csok és az állami beruházások miként befolyásolják majd mindezt. A lakáspiac jövőjével kapcsolatban elmondható, hogy a kereslet még továbbra is erős, az új lakáspiacon annak ellenére továbbra is van áremelkedés, hogy a kínálat is bő. A lakások továbbra is a tervezőasztalról fogynak. Kérdés azonban, hogy vajon ez a meddig tarthat. Például az eladott lakások lokációjában megfigyelhető kisebbfajta változás, illetve bár sok helyen árat emeltek a fejlesztők még 2017-ben is, már voltak olyan fejlesztők, ahol árcsökkentésre kényszerültek.

Elfogynak a vevők a piacról?


A Lakáskonferencia délutáni panelbeszélgetésének résztvevői a jelenlegi piac jellemzőiről és kilátásairól is véleményt mondtak. Benedikt Károly, a Duna House pr és elemzési vezetője arról számolt be, hogy az első negyedében nagyon nagy volt a kereslet a hazai lakáspiacon, gyorsuló értékesítést tapasztaltak. Ez egyaránt igaz volt a használt lakások és az újak esetében is, ezért nem kellett kedvezményekkel odacsábítani a vevőket. Hasonló tapasztalatokról számolt be Görög Áron Konstantin, a Cordia Magyarország Zrt. értékesítési és marketing igazgatója is, aki elmondta, hogy az elmúlt 2 év legerősebb negyedévét tapasztalták 2018 első negyedévében. A zárások időtartama hosszabb lett, ezt azonban nem a vevők bizonytalansága okozza, hanem egyszerűen már túl van a piac azon a hangulaton, hogy mindenki azonnal lakást akar venni. A vevők minél több információt szeretnének beszerezni a döntés előtt. Orbán Gabriella, az Otthon Centrum területi vezetője szerint, sem lassult egyelőre a piac, nem érezhető idegesség. A vevők asztalról vásárolnak, megnézik azonban, hogy kitől, fontosnak tartják, hogy az adott cégnek legyen referenciája, vagy legyen refinanszírozó bankja.

Nincs semmi, ami megvédjen, ha új lakást veszel!


Korbuly Krisztián, a Mapsolutions Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a keresők 50 százaléka új vagy újszerű ingatlanokat keres a felületükön, amelyből 30-40 százalék közötti a befektetési célú, vagyis továbbra is erős a befektetői érdeklődés a lakások iránt hazánkban. Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont vezető elemzője is hasonló tapasztalatokról számolt be, mint elmondta, az új lakáspiac nagyon ki volt éhezve az új kínálatra. Az erős befektetői jelenlétet mutatja, hogy több tucat lakást vásároltak meg magánszemélyek egy-egy új lakásprojektben, előfordult olyan eset is, hogy egész lépcsőházat vett meg valaki a 9. kerületben. A piacon a külföldi és magyar befektetők egyaránt jelen vannak. Véleménye szerint, vevőcsalogató lehet, ha a fejlesztő felvállalja a bérlés menedzselését.

Nincs semmi, ami megvédjen, ha új lakást veszel!


Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing, Senior Associate-je, az elmúlt időszak rémtörténeteivel kapcsolatban elmondta, hogy tapasztalható egy változás a vevői tudatosságban. Korábban a vevők annyira izgultak, hogy nehogy lemaradjanak a lehetőségről, hogy bármit aláírtak, most azonban egyfajta nyugalom van. Az új lakás vásárlásokkal kapcsolatos kockázatokkal kapcsolatban kifejtette, hogy alapvetően a konstrukció maga hordoz kockázatot, vagyis előre fizetünk valami olyanért, ami még el sem készült. Ha a fejlesztőnek nincs megfelelő bázisa, és tapasztalata és valamilyen ok miatt bedől a projektje, könnyen előfordulhat, hogy nem lesz kitől visszakérni a pénzt. Erre ugyanis a mostani jogszabályi környezetben semmi sem nyújt 100%-os biztonságot. Éppen ezért fontos, hogy olyan fejlesztőt válasszunk, aki a válságban sem ment csődbe, illetve az alatt is épített. A szakember szintén elmondta, hogy bár sokan biztosítéknak tartják a banki finanszírozást, de egyben ez kockázatot is jelent. Bedőlés esetén a bank teszi rá a projektre a jelzálogjogot, a vevői követelések csak később kerülnek kielégítésre, ha marad elég pénz.

Nincs semmi, ami megvédjen, ha új lakást veszel!

Sasad Resort Hilltop by Cordia

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium